Budi dio naše mreže

U emisiji "Pričaj mi" govorilo se o izlascima mladih katolika, a gost emisije bio je don Tomislav Lukač.

/ Ivana Markić

U emisiji Pričaj mi don Tomislav Lukač govorio je o dobroj zabavi među mladim katolicima. Posebno je istaknuo da ponekad riskiramo da sve smatramo grijehom pa da i samu zabavu smatramo grijehom. “Nije zabava grijeh nego neke stvari tj. način na koji se zabavljamo ponekad može biti grijeh. Dobra zabava je nešto što čovjeka odmori i što ga opusti i što ga učini radosnim”, istaknuo je.

Pri tom je kazao da smo pravi svjedoci ako možemo dokazati drugima da se možemo zabaviti, ali na pravi način, te dodao: “Postoji pravi način zabave koji nužno ne podrazumijeva grijeh i nešto loše”.

Govoreći o razlici veselja i radosti naglasio je: “Veselje je stanje koje dođe i prođe, dok je radost unutarnje zadovoljstvo. Unutarnje zadovoljstvo ti nitko ne može oduzeti, nikakva situacija koja ti se događa ne može ti oteti pravu radost. Za kršćanina je prava radost nešto što nosi u duši bez obzira koje stvari prolazio. Unutarnju radost možeš zadržati ako si mirne savjesti”.

Prava radost dolazi iz darivanja drugima.

Osvrćući se na pitanje o pravoj radosti dodao je kako prava radost dolazi iz srca koje ljubi i koje se dariva. “Kad se daruješ i shvatiš da si učinio nekoj osobi dobro onda je to ono što te ispunja. Bog nas je stvorio da ljubimo. Prava radost dolazi iz darivanja drugima. Nije smisao života radost nego ljubav, onda radost proizlazi iz toga što ljubiš. Najveća radost rađa se iz onoga da darukeš svoj život drugima, a mladi ponekad traže radost na krivim mjestima. Misle da će ih ispuniti neke prolazne stvari”, rekao je don Lukač.

Grijeh funkcionira po principu obećajem ti radost, ali na kraju te ostavim praznog.

“Grijeh funkcionira po principu obećajem ti radost, ali na kraju te ostavim praznog. Praznijeg nego si bio jer si mislio da će te ta stvar ispuniti”, dodao je.

Don Tomislav je istaknuo da nije bitno postoji li Bog nego postoji li Bog za mene. “Dosta mladih ne dovodi u pitanje postoji li Bog. Pitanje je jesu li doživjeli Boga kao svoga oca, jesu li ljubljeni sin i ljubljena kćer, to je ono što nedostaje mladima”, rekao je.

Ako se Bog nije rodio u tvome srcu to ti ništa ne koristi…

Oslanjajući se na ono što svijet pruža pod pojmom advent kazao je da ponekad te površne stvari mogu oduzeti fokus s onoga što je bitno, te dodao: “Kućice prođu, Advent u Zagrebu prođe, kupovina prođe, svjećice, topla atmosfera, to sve prođe, ali što onda nakon Božića. Ako se Bog nije rodio u tvome srcu to ti ništa ne koristi to je neko prolazno raspoloženje i to je to, a nije se promijenilo ništa u dubini. Trebamo pomoći ljudima da se vrate na izvorno značenje Božića. Božić, sama riječ Božić u sebi sadrži značenje mali Bog. Nema ga nigdje kako ga današnja kultura nudi. Advent znači dolazak, da netko dolazi. Tko je taj koji dolazi? Ne dolazi Djed Mraz, ni topla atmosfera ni svjećice ili te neke stvari, nego dolazi Bog”.

“Bog je spreman utjeloviti se i u ljudskim teškim situacijama, u njihovim smrdljivim štalicama, u tome što možda bježe, što su možda negdje zatvoreni. Pomoći im da ponovno shvate koji je pravi smisao Božića”, istaknuo je.

Mladi i izlasci

Govoreći o izlascima u klubove naglasio je da nije grijeh izlaziti nego je problem neke stvari koje mogu dovesti do grijeha pri tom izlasku. “Kako ćeš ti svjedočiti svoju vjeru ako ti kažeš da nećeš izlaziti van i misliš kako je sve sotonski i sve je grijeh, onda ne možeš svjedočiti. Prvo ne možeš biti s tim ljudima koji te pozivaju da se zajedno zabavite i da budete zajedno, drugo ne daješ nikakav primjer. Ispada da si slabić i da se ne znaš boriti s grijehom. Prijatelju, izađi i posvjedoči kako treba, pokaži da se može zabaviti na pravi način i to bez grijeha. Nije grijeh izići, nije grijeh podružiti se sa svojim prijateljima, nije grijeh plesati, grijeh je dati svoje tijelo nekom slučajnom prolazniku, grijeh je pretjerati u alkoholu, grijeh je slušati glazbu koja će nas iznerediti iznutra. Danas je preteško naći neka mjesta u kojima se pušta kvalitetna glazba, ali ima ih. Mi katolici trebamo ići na takva mjesta i svojim izlascima svjedočiti da se može biti katolik čak i pri izlasku vani”, naglasio je don Tomislav Lukač.

Prijatelju, izađi i posvjedoči kako treba, pokaži da se može zabaviti na pravi način i to bez grijeha.

“Mi katolici se trebamo učiti tome da ne bježimo od stvari nego da ojačamo svoju volju i da ojačamo naše zalaganje za prave vrijednosti”, poručio je.

“Ako je plod tvoje zabave mir, radost i da se nakon te zabave možeš vratiti radosniji i kvalitetniji u svoju svakodnevnicu onda je to dobra i kvalitetna zabava i slobodno nastavi se zabavljati. Ako je plod tvoje zabave grižnja savjesti i neki nemir, onda to nisu pravi plodovi i to nije bila prava i kvalitetna zabava”, zaključio je don Lukač.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje!

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja