Budi dio naše mreže

Biskup Škvorčević mladim hodočasnicima: Bog vam je podario slobodu kojom se možete opredijeliti za ono što je uistinu ljudsko i Božje

"Čudesna je Božja providnost i Njegovi putovi", ustvrdio je biskup Antun Škvorčević tijekom misnog slavlja u bazilici sv. Petra u zajedništvu s maturantima Katoličke gimnazije u Požegi i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici koji su boravili u Rimu na zahvalnom hodočašću.

/ hk/IKA

Od 23. do 30. kolovoza maturanti Katoličke gimnazije u Požegi i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, predvođeni vjeroučiteljem Marijanom Pavelićem i svojim profesorima boravili su u Rimu na svom zahvalnom hodočašću. Predvođeni biskupom Antunom Škvorčevićem sudjelovali su u srijedu 28. kolovoza na općoj audijenciji pape Franje na Trgu sv. Petra.

Putujući prema Rimu zaustavili su se u Asizu te razgledali baziliku i samostan sv. Franje, baziliku sv. Klare, Porcijunkulu i druge znamenitosti grada. Po dolasku u Rim, u nedjelju 25. kolovoza vjeroučitelj Marijan Pavelić predvodio je euharistijsko slavlje u bazilici sv. Marije Velike. Istoga dana gimnazijalci su posjetili baziliku sv. Ivana Lateranskog s Krstionicom, Svete stube, Koloseum i Rimski forum te ostale znamenitosti.

Idućega dana požeški i virovitički maturanti posjetili su Vatikan i razgledali Trg sv. Petra, Baziliku s kriptom i kupolom te Vatikanske muzeje. Nakon kratkog odmora uputili su se prema bazilici sv. Pavla izvan zidina i Katakombama sv. Kalista gdje su dan završili misom.

Maturanti katoličkih škola Požeške biskupije u Rimu / Foto: Požeška biskupija

U utorak, 27. kolovoza maturantima se pridružio požeški biskup Antun Škvorčević s kojima je u bazilici sv. Petra, na grobu sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije slavio misu. Uvodeći u sveto slavlje biskup je podsjetio maturante na mučeništvo sv. Petra i njegovo značenje za Crkvu i istaknuo da bez sv. Ivana Pavla II. ne bi bilo Požeške biskupije ni katoličkih škola u njoj, a oni ne bi danas bili ovdje.

Čudesna je Božja providnost i Njegovi putovi, ustvrdio je biskup, te je pozvao mlade da zahvale Bogu za sv. Petra apostola i za sv. Ivana Pavla II., te da zamole da i njih iznutra zahvati ona snaga vjere od koje su oni živjeli.

U homiliji je biskup zapitao mlade hodočasnike kamo su krenuli, ne misleći pritom na njihov dolazak u Rim i na predstojeći polazak u četvrti razred gimnazije, nego s obzirom na njihov cjelokupni život. Podsjetio ih je na čudesnu činjenicu da ih je Bog pozvao u život i podario im slobodu kojom se mogu opredijeliti za ono što je uistinu ljudsko i Božje, i oduprijeti se onome što je protivno njihovu dostojanstvu i što ih iznutra razara.

Maturanti katoličkih škola Požeške biskupije u Rimu / Foto: Požeška biskupija

Nakon mise mladi su hodočasnici razgledali određene rimske znamenitosti, među kojima Anđeosku tvrđavu, Pantheon, Piazzu Navona, Španjolski trg i druge. Biskup se potom ponovno susreo s maturantima na zajedničkom objedu, gdje je bila prigoda podijelili osobna iskustva proteklih triju godina školovanja u katoličkim gimnazijama kao i radosne trenutke s hodočašća. Poslije ručka uputili su se u obližnje mjesto Tivoli u kojem su posjetili atraktivni park iz 13. stoljeća Villa D’Este.

Idućega dana u srijedu, 28. kolovoza, predvođeni biskupom Antunom sudjelovali su na općoj audijenciji pape Franje na Trgu sv. Petra. Maturanti su imali čast da ih splitski svećenik Mario Popović, djelatan u Državnom tajništvu predstavi papi Franji, koji im je potom pozdravio.

Maturanti katoličkih škola Požeške biskupije u Rimu / Foto: Požeška biskupija

“Srdačno pozdravljam i blagoslivljam hrvatske hodočasnike, osobito učenike i nastavnike biskupijskih gimnazija iz Požeške biskupije, zajedno s njihovim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem, kao i sjemeništarce, učenike i nastavnike Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita. Dragi prijatelji, neka vam svjedočanstvo svetoga Augustina pomogne širiti svjetlo vjere u vašoj sredini, kako biste oduševljeno svjedočili kršćansku nadu i ljubili bližnje. Hvaljen Isus i Marija”, rekao je Papa maturantima koji su njegove riječi popratili gromoglasnim pljeskom i poklicima.

Na povratku u domovinu posjetili su Firenzu te razgledali katedralu, crkvu Santa Maria Novella, Palazzo Medici, crkvu San Lorenzo, Ponte Vecchio i druge znamenitosti grada te su stigli u Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 30. kolovoza.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja