Budi dio naše mreže

Badija je otok bogat poviješću franjevačke prisutnosti među Hrvatima te spomenik kulture nulte kategorije. "S tom smo odgovornošću i željom prihvatili da Badija ponovno postane kulturno i duhovno franjevačko središte južne Hrvatske koje je zauzimala prijašnjih stoljeća", poručili su franjevci Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Jedan od bisera Badije je i umjetnička galerija "Fra Bernardin Sokol".

/ hk

Umjetnička galerija “fra Bernardin Sokol” otvorena je 17. rujna 2019. na otoku Badiji. Hrvatski likovni umjetnici Emilija Karlavaris i Izvor Oreb darovali su franjevačkom samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Badiji vrijednu umjetničku donaciju svojih slikarskih i kiparskih ostvarenja koja su svjedočanstvo njihova predanog bavljenja umjetnošću više od pola stoljeća što čini stalni postav galerije.

Donirana djela našla su idealan prostorni okvir u kojem dostižu svoj puni smisao i s kojim tvore skladnu cjelinu u kojoj su sabrane sve umjetničke i duhovne težnje dvoje vrijednih i samozatajnih umjetnika koji zajedno desetljećima dijele ljudsku i umjetničku sudbinu i grade svoj likovni put između suncem okupanog Mediterana i hrvatskog kontinenta, između svakodnevnog ljudskog življenja i sakralnog. Galerija je otvorena od 1. svibnja do 1. listopada od 10 do 18 sati.

Foto: badija.hr

Emilija Karlavaris rođena je 28. prosinca 1952. u Rijeci. Pedagošku gimnaziju završila je 1971. u Rijeci. Studirala je na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, a 1977. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studij kiparstva u klasi profesora V. Michielija. Izlaže od 1976. samostalno i kolektivno. Od svojih prvih predstavljanja javnosti, ova umjetnica potvrdila se kao majstorica minijature koja je u mediju kiparstva stvorila impresivne portretne figure, glave i lica poznatih povijesnih ličnosti i svojih suvremenika iz svijeta umjetnosti koje je poznavala.

Svojom vještom modelacijom uspjela je kroz minimalno materijala predočiti i dočarati beskrajnu šarolikost ljudskih karaktera i portretnih osobitosti s primjesama humora, a s beskrajnom ljubavlju prema čovjeku, osjećajem za ljudsku mjeru i individualnost svakog portretiranog lika. Osim u kiparstvu, Emilija Karlavaris ostvarila se kao umjetnica i u slikarskome mediju u kojem je izradila čitav niz vrsnih minijatura religiozne tematike, naslikavši brojne procesije, samostane i časne sestre, ali i mrtve prirode velike izražajnosti i s pregršt detalja na minijaturnim formatima.

Foto: badija.hr

Dok u kiparstvu teži preciznom prikazu fizionomija i iznalazi načine da potpuno izrazi ljudsku individulanost na formatima veličine ljudskog nokta, na slikarskim minijaturama bazira se na dočaravanju ugođaja i prepoznatljivosti ambijenta, dok su naslikane figure oslobođene portretnih karakteristika, a sva pažnja usmjerena je na ikonografske odrednice prikazanih likova. Emilija Karlavaris izradila je ilustracije za Rimski misal čije je prvo izdanje 1980. godine.

Izvor Oreb rođen je 7. studenoga 1946. u Veloj Luci. Nakon završene škole primijenjene umjetnosti u Splitu 1966., upisuje Pedagošku akademiju u Zagrebu gdje mu slikarstvo predaje prof. Mladen Veža. Nakon diplome na Pedagoškoj akademiji 1968. upisuje kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1972. u klasi prof. Valerija Michielija. Od 1973. do 1978. suradnik je majstorske radionice Frane Kršinića.

Foto: badija.hr

Godine 1990. objavljuje zbirku pjesama Lanterna na škoju od kojih su mnoge uglazbljene. Godine 1999. objavljuje zbirku poezije I suza mi pade. U travnju 2009. objavljuje grafičku mapu u izdanju Galerije Kanvas u Zagrebu. Javno izlaže od 1967. u zemlji i inozemstvu. U javnom prostoru izložene su mu dvije skulpture, jedna u Krapini u Parku skulptura, a druga u Posušju gdje je izradio spomenik Fra Grgi Martiću 1995. godine.

Tijekom bogate umjetničke karijere izradio je brojne portrete, krokije, karikature i groteske na tragu Hieronimusa Boscha. U svom likovnom stvaralaštvu prošao je različite faze i osobne mijene, od apstrakcije do figuracije, a za njegovo stvaralaštvo veže se termin novi romantizam. Prepoznatljiv je po slikanju krajolika metafizičkog ugođaja i jedinstveni je majstor tonskog slikarstva u hrvatskoj umjetnosti.

Izvor: Badija – Katolički duhovni centar

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja