Budi dio naše mreže

Knjigu publicista i vjeroučitelja Tomislava Krušlina "Svetišta hrvatskoga naroda", u kojoj su prikazana duhovna i umjetnička blaga hrvatskih svetišta, objavio je Glas Koncila. Ovo vrijedno izdanje donosi široku građu na temelju koje je nastao i zaseban, skraćeni, radni materijal za sljedeću Vjeronaučnu olimpijadu, natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz vjeronauka.

/ kv

Na početku knjige objavljen je pregled teritorijalnoga ustroja Katoličke Crkve u Hrvatskoj, a potom detaljno razrađen pojam svetišta i hodočašća u današnjem shvaćanju i kroz povijest religija i Katoličke Crkve.

Prikazana su pojedina nacionalna te nad/biskupijska svetišta u podijeli kroz metropolije i dvije samostalne biskupije u slici i riječi, sa zabilježenim početcima i razvojem, s opisom važnih događaja koji su se u njima dogodili.

Knjiga, ističe nakladnik, omogućuje novi pogled u snagu vjere hrvatskoga puka i bogatstvo mjesta na kojima Bog djeluje na poseban način.

Uz velik broj faktografskih podataka knjiga donosi i velik broj fotografija koje su čitatelju svojevrsna memorabilia, napominje nakladnik i dodaje kako to ostavlja mogućnost vlastite interpretacije pojedinog svetišta s obzirom na njegovu povijesnu vrijednost i postojeće artefakte i izričaje hodočasničke vjere.

“Kako u Katoličkoj Crkvi općenito prevladavaju svetišta posvećena Blaženoj Djevici Mariji, u građi je poseban osvrt na marijanska svetišta”, ističe autor knjige i dodaje kako je hrvatski narod od svojih početaka marijanski narod.

Zato su prvo predstavlja hrvatska nacionalna svetišta, koja na svoj način opisuju duhovni krajobraz hrvatskoga naroda. To su Prasvetište Gospe od Otoka u Solinu, Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, Nacionalno svetište bl. Augustina Kažotića u Trogiru te Crkva hrvatskih mučenika u Udbini.

Recenzent knjige Denis Barić ocjenjuje kako su istančana prijemljivost jezika kojim je knjiga pisana, fluidnost i jednostavnost stilske forme samo neke od karakteristika knjige koja svoje bogatstvo razotkriva u broju stranica, sadržaju te u poštovanju pred svakim svetištem, želeći čitatelju otkriti neotkriveno, potaknuti govor, usmjeriti mu korak ili ga, pak ponukati da “progovori” šutnjom.

»Vrijeme je da u labirintu života otkrijemo ‘kairos’. Labirint se sam po sebi sastoji od mnogo putova, no samo jedan vodi do izlaza. Samo je jedan put ispravan. Svakodnevno odabiremo kojim ćemo putovima koračati ovim tajnovitim svijetom. Kao i labirint, naš se život sastoji od samo jednoga ispravnoga puta. To je put Učitelja iz Nazareta. A gdje naći sigurniji put do Krista nego putem hodočašća u naša draga svetišta?« Tako piše Tomislav Krušlin, osnovnoškolski vjeroučitelj, u svojoj nedavno objavljenoj knjizi »Svetišta hrvatskoga naroda«. Knjiga, objavljena u izdanju Glasa Koncila, donosi široku građu na temelju koje je nastao i zaseban, skraćeni, radni materijal za sljedeću Vjeronaučnu olimpijadu, natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz vjeronauka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja