Budi dio naše mreže

Ključna riječ: kultura

Priča o albumu iz 1927. godine

17. listopada u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan albuma. U tu svrhu donosimo vam priču o jednom vrlo zanimljivom albumu iz 1927. godine.

Sv. Jeronim u likovnoj umjetnosti i književnosti

Crkva već 1600. godina svakog 30. rujna slavi blagdan sv. Jeronima, slavnog prevoditelja Biblije na latinski, znamenite Vulgate, crkvenog oca i naučitelja. Kroz ovu dugu povijest nema stoljeća u kojemu nije ostalo traga o njemu i njegovom djelu, kako u europskoj i svjetskoj, tako i našoj likovnoj umjetnosti i književnosti.

Dani europske baštine u Lonjskom polju prilagođeni, no ništa manje zanimljivi, dapače!

Ove godine tema Dana europske baštine je Baština i obrazovanje – učenje za život. Zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnji Dani u Parku prirode Lonjsko polje, točnije u Krapju, selu graditeljske baštine, neće se održati. No, iz Parka poručuju da su pripremili zanimljivo iznenađenje za posjetitelje. Telefonski rezervirajte svoju šetnju Krapjem uz stručnog vodiča u nedjelju 27. rujna od 10 do 18 sati!

570. obljetnica Marulićeva rođenja i 500. obljetnica "Judite"

Upravo danas, 18. kolovoza obilježava se 570 godina od rođenja najvrjednijeg hrvatskog pisca, humanista i klasika kršćanske književnosti, a u povodu te obljetnice Gradska knjižnica Marka Marulića Split postavila je izložbu "Šetnja Splitom stopama Marka Marulića" koja će biti otvorena do sredine rujna. Osim toga, uz 500. tu obljetnicu prvotiska njegove "Judite", koja će biti obilježena 13. kolovoza 2021. fra Stipe Nosić pripremio je najavu kritičkog izdanja djela koje priprema prof. Zvonko Pandžić.

Sedam knjiga za dušu prema preporuci urednice Katarine Varenice

„Ovih sedam knjiga odabrala sam iz srca. Preporuka za njih nije napisana u skladu s kritičarskim pravilima, niti obiluje književno-teorijskim pojmovima, niti obuhvaća najrecentnija izdanja. Ono što mogu sa sigurnošću tvrditi i za što preuzimam odgovornost jest da ćete čitajući svaku od njih postati bolji i zahvalniji ljudi.“

Virtualna izložba "U službi vizualizacije baštine"

Virtualna izložba "U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nini Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću i Miljenku Mojašu", koju je pripremilo Ministarstvo kulture RH, nastoji bolje prikazati i široj publici približiti zlatno doba vrlo vrijedne konzervatorske fotografije.

Kultura u doba koronavirusa

Poštujući sve mjere zaštite od širenja koronavirusa umjetnici i kulturne ustanove svoje djelovanje prebacuju na društvene mreže. Ako tražite predah od vijesti o epidemiji ili se jednostavno želite opustiti ili na nekoliko trenutaka odmaknuti od stvarnosti u kojoj živimo, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga.

Susak - pješčani otočni raj za bose noge!

Susak, mali otok u sjevernom Jadranu, poznat po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji i žućkastom pijesku od kojeg je načinjen. Upravo taj pijesak čini ga jedinstvenim, jer u cijelom Mediteranu nema sličnog otoka! Proglašen je pješačkom zonom.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja