Budi dio naše mreže

Na najvećem i najpopularnijem sajmu knjiga u Hrvatskoj i ove se godine može razgledati 38. uzastopna Izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih galerija i muzeja u organizaciji Muzejskoga dokumentacijskog centra. Na izložbi se mogu pronaći 692 nove tiskane i elektroničke publikacije u izdanju 116 muzeja i galerija.

/ kv

Izložba nastavlja kontinuitet predstavljanja aktualne produkcije muzejskog izdavaštva u Hrvatskoj te široj publici nastoji približiti teme kojima su se hrvatski muzeji i galerije bavili u minuloj godini. Kao važan dio muzejske djelatnosti muzejsko izdavaštvo, kroz pisanu riječ i slikovnim reprodukcijama, približava čitateljima raznovrsne aspekte domaće i inozemne kulturne baštine, a plod rada autora ovih publikacija bit će izložen uz bok hrvatskih i inozemnih izdavača. Na policama prepoznatljivoga štanda MDC-ove Izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija ove godine naći će se 692 nove tiskane i elektroničke publikacije u izdanju 116 muzeja i galerija. Uz publikacije muzeji i galerije izdali su i 285 plakata te promidžbeni materijal poput razglednica, kalendara i letaka.

Pogled promatrača raznolikih afiniteta i dobnih skupina mogle bi privući publikacije posvećene likovnim umjetnostima, povijesnih i prirodoslovnih tema, one koje se bave tehnikom ili pak govore o arheološkim istraživanjima, arhitektonskim dostignućima, pričama o ljudima i gradovima pretočenim u izložbene prostore muzeja, ribarstvu i pomorskoj baštini kao i slikovite edukativne publikacije namijenjene najmlađima. Ukoričena u raznovrsnim formatima i vrstama poput muzejskih vodiča, kataloga povremenih i stalnih izložaba, časopisa, bogato opremljenih monografija, opsegom manjih brošura i izložbenih deplijana, ova građa prikazuje nematerijalnu i materijalnu kulturnu baštinu iz svih krajeva Hrvatske.

Foto: MDC

Sva građa popisana je u katalogu koji će olakšati zainteresiranim posjetiteljima pregledavanje izložaka, dati uvid u neke od tema publikacija i naposljetku osigurati trajni zapis recentnog muzejskog izdavaštva. Autorica izložbe mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić u predgovoru kataloga ukazala je na sve jaču društvenu odgovornost muzeja koja se prepoznaje i u ovogodišnjoj izdavačkoj djelatnosti kroz obradu tema kao što su glad, recikliranje materijala, nezaposlenosti mladih osoba ili dostojanstvenost starenja.

Pozivamo vas da zaokružite priču o sadržajnoj raznolikosti muzejskih publikacija u paviljonu broj 6 Zagrebačkog velesajma na ovogodišnjem Interliberu te dublje zakoračite u svijet muzejske knjige na 38. izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja