Budi dio naše mreže

Ključna riječ: izlozba

Dr. sc. Anđelka Galić: Izložba "Visovac - Duhovnost i kultura na Biloj Stini" dar je Hrvatske uz predsjedanje EU

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 30. studenoga svečano je otvorena velika baštinska izložba "Visovac - Duhovnost i kultura na Biloj Stini" koja po prvi put javnosti predstavlja iznimno vrijedan korpus sakralne baštine koja se čuva u samostanskim zbirkama, knjižnici i arhivu Franjevačkog samostana Majke od Milosti na otoku Visovcu. U Kulturogramu Hrvatskoga katoličkog radija o tom velikom projektu govorila je autorica izložbe dr. sc. Anđelka Galić.

Dva do sada neizlagana djela Pabla Picassa u Muzeju Mimara

Zagrebački Muzej Mimara izložit će 2. prosinca, iz privatne kolekcije anonimnog kolekcionara, dva dosad nikad izlagana djela Pabla Picassa koja se najavljuju kao kubistička remek-djela velikog umjetnika - 'Mandolina i gitara', kolaž i ulje na platnu iz 1913. te 'Žena s gitarom', ulje na platnu, iz 1910.

Šibenska katedrala - velika inspiracija umjetnicima

Bijenalna izložba "Nacionalna baština: šibenska katedrala", posvećena temi i motivu katedrale Sv. Jakova u Šibeniku, otvorena je 15. studenog u novom galerijskom prostoru u središtu grada, u Galeriji ULUPUH u Ilici 13 / 1. kat u Zagrebu.

Muzeji na Interliberu - izložbena promocija muzejskog izdavaštva

Na najvećem i najpopularnijem sajmu knjiga u Hrvatskoj i ove se godine može razgledati 38. uzastopna Izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih galerija i muzeja u organizaciji Muzejskoga dokumentacijskog centra. Na izložbi se mogu pronaći 692 nove tiskane i elektroničke publikacije u izdanju 116 muzeja i galerija.

Kipar Petar Dolić: Umjetnost ne mora biti vesela, ali mora biti iskrena

Posjetili smo kiparski atelje Petra Dolića u Zagrebu i razgovarali s jednim od naših najistaknutijih, najsvestranijih i najproduktivnijih kipara srednje generacije. Kamen težak 30 tona olakšao je za 10 tona i isklesao najveću kamenu skulpturu u BiH, Tvrtkov biljeg u Prozoru - Rami. Autor je brojnih velikih skulptura na javnim prostorima i sakralnih djela po Hrvatskoj i u BiH. Sve to kroz svojih prvih 20 godina rada. U Kulturogramu HKR-a razgovarali smo i o njegovom najnovijem projektu "Amblemi ramskog sjećanja". Emisiju je uredila i vodila Vesna Bihar.

Dvije stotine u proboju sačuvanih fotografija 'Vukowar 1991' prvi put na izložbi

Izložba „Vukowar 1991“ na kojoj su predstavljene ratne fotografije iz Vukovara i Bogdanovaca otvorena je u petak, 8. studenog u Galeriji Ministarstva obrane „Zvonimir“ u Zagrebu. U povodu dana sjećanja na žrtvu Vukovara izloženo je preko 200 fotografija nastalih iz objektiva dragovoljaca Domovinskog rata, HOS-ovaca i branitelja Vukovara, Damira Radnića i Viktorina Jurića – Paše. Oni su jedini u proboju iz Vukovara i Bogdanovaca uspjeli iznijeti filmove nastale za vrijeme okruženja u listopadu i studenom 1991. godine.

Jedinstvena izložba u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom

Izložba "Upoznaj moje pismo. Jedan svijet s mnoštvom pisama – pogled u zajedničku kulturu" otvorena je u srijedu, 23. listopada u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Cilj projekta jest upoznati učenike i širu javnost sa što više pisama i različitih kultura svijeta te tako doprinijeti suživotu i boljoj budućnosti.

Izložba autografa i rukopisa Vatroslava Lisinskog otvorena u NSK

U povodu 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak je otvorena izložba koja kroz pregled građe čuvane u fundusu NSK nastoji ukazati na važnost autorova opusa u kontekstu hrvatskoga glazbenog romantizma te glazbene, ali i sveukupne hrvatske baštine.

Od stupa srama do simbola slobode - 600 godina dubrovačkog Orlanda

Orlanda je između 1417. i 1419. godine isklesao Bonino di Jacopo iz Milana, uz pomoć Antuna Ragusea. Postavljen je u Dubrovniku, prema povijesnim izvorima, na prijedlog ugarskog kralja Sigismunda, a u vrijeme kada je Venecija počela postavljati svoje simbole, krilate lavove, uz istočnu jadransku obalu.

Slavni američki kipar Alexander Calder u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Nakon uspjeha s predstavljanjem Miroa, Rodina i Giacomettija - Umjetnički paviljon u Zagrebu izložbom djela Alexandera Caldera nastavlja niz velikih međunarodnih izložbi. Izložba "Magija skulpturalnog pokreta" kroz 35 djela, 15 skulptura i 20 gvaševa daje presjek stvaralaštva jednog od najslavnijih američkih kipara 20. stoljeća koje publika može razgladati od 27. rujna 2019. do 5. siječnja 2020. godine.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja