Budi dio naše mreže

Kiparsko oblikovanje, odnosno modeliranje u glini, biste sv. Ivana Pavla II. dovršeno je prošlog tjedna. Tim su povodom predstavnici Općine Krašić, naručitelja biste, obišli atelje akademskog kipara Tomislava Kršnjavog.

/ md

Najavljeno im je da će uskoro biti dovršena i priprema za lijevanje biste u bronci. Time će biti i službeno završen prvi dio projekta uređenja i obnove maloga trga kod glavnog ulaza u župnu crkvu Presvetoga Trojstva u Krašiću, priopćili su iz Turističke zajednice Općine Krašić.

Bista sv. pape Ivana Pavla II. / Foto: TZ Krašić

Projektom uređenja trga, koji je osvježen i obnovljen, predviđeno je postavljanje biste na dijelu zelene površine s lijeve strane kada se gleda prema glavnom ulazu, čime će se kompletirati navedeni projekt. Time bi se i budući Trg kardinala Alojzija Stepinca zaokružio kao cjelina, s jedne strane prekrasnim kipom zaštitnika mjesta bl. Stepinca, a s druge strane likom velikog pape sv. Ivana Pavla II. koji je kardinala Stepinca proglasio blaženim na Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

Bista sv. pape Ivana Pavla II. / Foto: TZ Krašić

Akademski kipar Tomislav Kršnjavi za Hrvatski katolički radio govorio je o tome što je za njega znači raditi na bisti sv. Ivana Pavla II. “Za mene je ovo veliki poziv koji se dogodio nakon što sam u  Pribiću, 2019. godine napravio velik kip kardinala Kuharića o 100. obljetnici njegova rođenja. Imao sam zaista veliko nadahnuće i nekako sam osjetio da su njih trojica zajedno povezani. Papa Ivan Pavao II. proglasio je 1998. kardinala Stepinca blaženim, a uz njega je tada bio kardinal Kuharić. Posebno me se dojmilo prožimanje njih trojice kako su se oslanjali jedno na drugo –  i sada je svetac onaj koji je proglasio Stepinca blaženim”, istaknuo je Kršnjavi.

U njemu se osjećala svetost i napor da se u potpunosti preda Kristu, što je bilo i njegovo geslo ‘Potpuno tvoj, Marijo’.

Na poseban način razmišljao je o Ivanu Pavlu II. i njegovom dugom pontifikatu prilikom izrade biste. “U ovoj bisti želio sam izraziti mladoga papu, tako da sam se sidrio u fotografije mladog Karola Wojtyle. Iznova sam pregledavao njegove fotografije i snimke koje su me do suza dirnule na poseban način. U njemu se osjećala svetost i napor da se u potpunosti preda Kristu, što je bilo i njegovo geslo ‘Potpuno tvoj, Marijo’. Na taj način pozivao nas je da se ne bojimo i da hrabro koračamo naprijed u Duhu”, poručio je Kršnjavi.

Bista sv. pape Ivana Pavla II. / Foto: TZ Krašić

Na kraju, istaknuo je kako se nada da će bista sv. pape Ivana Pavla II. koja će uskoro biti postavljena u Krašiću, mnoge hodočasnike poticati na jedinstvo prema kardinalu Franji Kuhariću i  blaženom Alojziju Stepincu koje su njih trojica pronosili.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja