Budi dio naše mreže

Ključna riječ: papa-ivan-pavao-ii

Sveti papa Ivan Pavao II. silno je ljubio Hrvatsku

Crkva već jedanaesti put slavi blagdan velikoga pape Ivana Pavla II., kako je to odredio papa Benedikt XVI. na misi Wojtyline beatifikacije 1. svibnja 2011. Spomen je to na dan ustoličenja za rimskoga biskupa ovoga Poljaka koji je, kako je sam rekao na dan izbora, "došao iz jedne daleke zemlje". U Hrvatskoj je sada sveti Ivan Pavao II. ostavio neizbrisiv trag.

UOČI 43. OBLJETNICE IZBORA KAROLA WOJTYLE ZA PAPU "Gospodin je ovdje i zove te"

Teška vrata Sikstinske kapele bila su zatvorena. Trajalo je prebrojavanje glasova. „Wojtyla, Wojtyla, Wojtyla…“ Krakovski nadbiskup Karol Wojtyla, kardinal s Istoka, poznat među crkvenim ocima, ali nepoznat široj javnosti, biskup koji je na početku zasjedanja Sabora sjedio u posljednjim redovima, dlanovima je prekrio lice. A onda mu je nizozemski kardinal Maximillien de Furstenberg šapnuo: „Adeste Dominus et vocat te! Gospodin je ovdje i zove te!“ Na postavljeno pitanje: “Prihvaćaš li?”, odgovorio je: “U vjerskoj poslušnosti Kristu, Gospodinu mome, Majci Kristovoj i Crkvi, svjestan velikih teškoća, prihvaćam.”

Sv. Ivan Pavao II.: "Rad i pravo na odmor"

“Uvijek postoje svježe nade, ali i svježi strahovi i prijetnje, povezani s ovom osnovnom dimenzijom ljudskog postojanja: čovjekov se život svaki dan gradi od posla, od rada izvlači svoje specifično dostojanstvo, ali istodobno rad sadrži neprestano mjeru ljudske muke i patnje ”, uči Ivan Pavao II. No, što zapravo posao znači u našim životima?

Domagoj Pejić u slavljeničkom Kulturogramu

U slavljeničkom Kulturogramu, na 24. rođendan Hrvatskoga katoličkog radija, urednica Katarina Varenica ugostila je dugogodišnjeg novinara i voditelja, jedan od prvih glasova našeg etera i zaštitni znak HKR-a, Domagoja Pejića. Prisjetio se tog podneva, te subote 17. svibnja 1997. godine kada se prvi put na valovima „dobrog radija za dobre ljude” čuo glas kardinala Franje Kuharića.

Pape koji su se susretali sa svojim anđelom čuvarom

Veza nekih papa 20. stoljeća s njihovim anđelima čuvarima bila je vrlo intenzivna - među njima su papa Pio XI., Dobri papa i najveći zaljubljenik u anđele, Veliki papa. Neki su se molili ne samo svom anđelu čuvaru, nego, ako bi se našli u kakvoj osjetljivoj stvari koju su trebali razriješiti, i anđelu čuvaru svog sugovornika.

Karol Wojtyla postao nadbiskup Krakova – na današnji dan 1964.

Na današnji dan, 13. siječnja 1964. Karol Wojtyla postao je nadbiskup Krakova u Poljskoj, a 14 godina kasnije izabran je za papu. Nakon punih 455 godina izbor je pao na netalijana, prvoga slavenskog papu u povijesti. Po mnogim je stvarima bio poznat i ostaje u srcima suvremenika kao izuzetan čovjek, putnik i svetac.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja