Budi dio naše mreže

Ključna riječ: alojzije-stepinac

Blaženi Alojzije Stepinac – apostol svete krunice

Na dan biskupskog posvećenja najdraži mu je dar bio, dar Krašićanaca, umjetnička fotografija V. Horvata: majka Barica s krunicom u ruci, u dubokoj sabranosti moli krunicu za svog sina. Tu fotografiju postavio je nad svojim krevetom. Don Paolo Bertoli za vrijeme biskupskog posvećenja Alojzija Stepinca nije skidao pogleda s te žene koja je cijelo vrijeme klečala, nepomična, s krunicom u ruci.

Blaženi Alojzije Stepinac o sv. Josipu

Stepinac za sv. Josip govori kako se radi o svecu koji je u najvišem stupnju posjedovao krjepost stidljivosti navodeći sljedeće: „Što drugo moramo zaključiti nego to da je čovjek koji je djevičanski živio, koji je bio tako duboko ponizan i skroman, koji je blistao svetošću iznad svih ljudi, izuzev Bogorodice, da je taj čovjek morao posjedovati u najvišem stupnju i krjepost stidljivosti, zbog čega ga je Bog odabrao za čuvara Djevici – Majci Mariji". Prigodno, uz svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijesti, prvi tekst tematizira litanijski zaziv Stidljivi čuvaru Djevice, moli za nas!

Obnova Spomen doma bl. Alojzija Stepinca

Spomen domu bl. Alojzija Stepinca potrebna je ozbiljna obnova. Iz tog razloga su Župa Presvetog Trojstva u Krašiću zajedno sa udrugom "Lučonoše" omogućili uplatu donacije u iznosu od 5 kuna pozivom na humanitarni broj 060 9006. Krašić godišnje posjećuje oko sto tisuća hodočasnika, a budući da je Spomen dom u neposrednoj blizini mjesta čašćenja značajan je i broj hodočasnika koji žele posjetiti mjesto na kojem je blaženik proveo devet posljednjih godina života.

Proročke riječi hrvatskog blaženika Stepinca na Euharistijskom kongresu u Svetom Križu Začretju

Prije 80 godina se u župi u Svetom Križu Začretju održao Euharistijski kongres na inicijativu tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, točnije 31. kolovoza i 1. rujna 1940. Donosimo propovijed nadbiskupa Stepinca na završetku Euharistijskog kongresa u Začretju, 1. rujna 1940. Zbog toga se u župi Uzvišenja Svetoga Križa u Svetom Križu Začretju od subote, 5. rujna do ponedjeljka, slavi veliki jubilej, 80. obljetnica euharistijskog kongresa (1940. – 2020.).

Kip bl. Stepinca bit će blagoslovljen u Svetom Križu Začretju povodom 80. obljetnice Euharistijskog kongresa

U župi Uzvišenja Svetoga Križa u Svetom Križu Začretju od subote, 5. rujna do ponedjeljka, slavi se veliki jubilej, 80. obljetnica Euharistijskog kongresa (1940. – 2020.). U HKR-ovoj emisiji "Aktualno" u četvrtak župnik župe Uzvišenja Svetoga Križa preč. Vladimir Drnetić najavio je kako će na sam dan župe i Općine u ponedjeljak, 14. rujna, središnje euharistijsko slavlje na Trgu sv. Jelene Križarice u 18 sati predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji će ujedno blagosloviti kip bl. Alojzija Stepinca u dvorištu župne crkve. Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj" pjevat će na misi i potom održati koncert na trgu ispred crkve.

Pročitajte kako se 1940. nadbiskup Stepinac neustrašivo borio protiv "bijele kuge"

"U svijesti dakle velike odgovornosti pred Bogom, u ljubavi prema narodu mome i domovini, koja je u meni jača od svakog ljudskog obzira i u dubokoj nadi, da će moje riječi biti primljene onom ljubavi kojom sam ih i napisao, obraćam se evo na Vas, vrlo poštovani gospodine, kao liječniku, te Vas molim, da u okviru svoga znanja, gdje je (uz religioznu pouku) dana najveća mogućnost borbe protiv pobačaja, poradite što intenzivnije oko toga, da ove naše narodne sramote i rane što prije nestane", napisao je 1940. zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, uputivši svoje pismo liječnicima kao onima koji su dužni štiti svaki ljudski život. Pismo prenosimo u cijelosti.

Mons. Batelja: Što bi mogla učiniti Diana Budisavljević bez pomoći nadbiskupa Stepinca?

"Zašto se u hrvatskoj javnosti prešućuje i potire istina, a za krivotvorinu dobivaju zlatne arene? Zašto se državnim novcem zločine komunizma transformira u lažni humanizam? Kako se za prvonagrađeni film u Puli Dnevnik Diane Budisavljević, koji je zapravo 'ideološki izmasakrirao izvornik' može reći da je on 'potencijalno remek-djelo hrvatske kinematografije'", upitao je u propovijedi u Krašiću mons. Juraj Batelja.

Katolički, hrvatski i moj Stepinac

Vijenac, središnji hrvatski list za kulturu i umjetnost, ove godine slavi 150. obljetnicu. Tim povodom Hrvatska katolička mreža prenosi najzanimljivije tekstove iz ovog dvotjednika za kulturu Matice hrvatske.

Evo govora biskupa Perića o mučeniku Stepincu koji je zaslužio gromoglasan pljesak!

"Tito je u razgovoru za brojne strane medije izjavljivao kako je spreman osloboditi Stepinca pod uvjetom da napusti Jugoslaviju i ode u Vatikan ili bilogdje drugdje. Stepinac odbija takvu mogućnost, a i sam Papa ne zove ga u Vatikan već ga ohrabruje u njegovoj mirnoj i čistoj savjesti. Ako bi pristao otići u Vatikan ili u neki samostan, priznao bi se krivim. Nadbiskup ne traži slobodu s krivnjom, nego obnovu procesa pred neovisnim sudom." Dio je to iz govora biskupa Ratka Perića, autora knjige "Nada koja ne postiđuje", govora koji je zaslužio gromoglasan pljesak okupljenih na predstavljanju knjige u prepunoj dvorani Vijenac u Zagrebu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja