Budi dio naše mreže

Anđeoski most (Ponte Sant' Angelo) poznat je po tome što povezuje Anđeosku tvrđavu, odnosno mauzolej cara Hidrijana, sa središtem Rima. Posebno je važan jer je od Srednjeg vijeka prolaz za hodočasnike prema Bazilici Sv. Petra, a i danas se smatra jednim od najljepših građevinskih struktura u svijetu.

/ at

Posebno lijep dio ove veličanstvene strukture kipovi su anđela koji ga krase, piše portal Italian Ways.

Deset kipova simbol su sudjelovanja u Kristovoj muci. Svaki drži jedan od instrumenata Križnog puta i predstavljaju te instrumente prolaznicima kako bi promišljali o patnji, pokajali se te pripremili na ispovijed hodajući prema vatikanskoj bazilici.

Podloge na kojima su anđeli postavljeni imaju ugravirane biblijske stihove što predstavlja pretvorbu instrumenata patnje u primjere Kristove veličine. Njihova materijalna funkcija je oborena te postaju simbolima božanske milosti. Istovremeno, svaki citat potiče pokajnika da promisli o vlastitim grijesima te da nasljeduje Isusovo učenje u duhu poznate knjige De Imitatione Christi, odnosno Imitacija Krista augustinskog redovnika i mistika Tome Kempenca.

Prvi anđeo drži stub za koji je Isus bi vezan i šiban, a natpis piše: “Moje prijestolje se nalazi na stubu.”

Drugi anđeo tužno promišlja nad bičevima koji su ranili Gospodina, a natpis piše: “Spreman sam na bičevanje.”

Treći anđeo pokazuje krunu od trnja, simbol sljepoće muškaraca koji nisu znali prepoznati Kristov autoritet, a natpis piše: “Trn je pričvršćen na me.”

Četvrti anđeo sa sažaljenjem promatra lice Kristovo krvlju utisnuto u Veronikin veo, a natpis piše: “Pogledaj u lice svoga Krista.”

Peti anđeo nosi odjeću i kocke, a natpis piše: “Kocku bacaju za odjeću moju.”

Šesti anđeo drži čavle kojima su probili šake i stopala Isusova, a natpis piše: “Gledat će onoga koga su proboli.”

Sedmi anđeo drži križ, najsnažniji simbol Pasije i vjere u Njega, a natpis piše: “Vladavina je na njegovim ramenima.”

Osmi anđeo rastvara INRI natpis gledajući prema nebesima, prema Kraljevstvu Kristovom, a natpis piše: “Bog gospodari sa stabla” – upućuje na drvo križa.

Deveti anđeo s dubokom tugom promatra spužvu na vrhu štapa, a natpis piše: “Za piće dali su mi ocat.”

Deseti anđeo stoji u bijedi te drži podignuto koplje imitirajući tren kada je bodež ranio srce Isusovo, a natpis piše: “Rastrgali ste mi srce” – podsjeća hodočasnike na bol koju su čovjekovi grijesi zadali Isusu.

Anđeoski most u Rimu, pogled na Anđeosku tvrđavu

Anđeoski most u Rimu, pogled na centar

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja