Budi dio naše mreže

Ključna riječ: povijest

Anđeoski most u Rimu

Anđeoski most (Ponte Sant' Angelo) poznat je po tome što povezuje Anđeosku tvrđavu, odnosno mauzolej cara Hidrijana, sa središtem Rima. Posebno je važan jer je od Srednjeg vijeka prolaz za hodočasnike prema Bazilici Sv. Petra, a i danas se smatra jednim od najljepših građevinskih struktura u svijetu.

570. obljetnica Marulićeva rođenja i 500. obljetnica "Judite"

Upravo danas, 18. kolovoza obilježava se 570 godina od rođenja najvrjednijeg hrvatskog pisca, humanista i klasika kršćanske književnosti, a u povodu te obljetnice Gradska knjižnica Marka Marulića Split postavila je izložbu "Šetnja Splitom stopama Marka Marulića" koja će biti otvorena do sredine rujna. Osim toga, uz 500. tu obljetnicu prvotiska njegove "Judite", koja će biti obilježena 13. kolovoza 2021. fra Stipe Nosić pripremio je najavu kritičkog izdanja djela koje priprema prof. Zvonko Pandžić.

Mario Katić: Ljepotu Slavonije želim donijeti u vaše domove

O bogatstvima Slavonije napisane su mnoge pjesme i priče. Ravnica je hranila i prehranila nebrojeno ljudi, a njezina povijest obilježena je mnogim kulturnim spomenicima i objektima. Projekt povjesničara Maria Katića i snimatelja Domagoja Katića u vaše domove donosi dašak povijesti i Slavonije kakvu ne poznajete.

Nastanak gregorijanskog kalendara

Najpoznatije verzije kalendara su julijanski, sastavljen na zahtjev Julija Cezara i gregorijanski, sastavljen na zahtjev pape Grgura XIII., a danas se gotovo u svim krajevima svijeta kao primarni ili sekundarni kalendar koristi upravo gregorijanski čijom uporabom se mjerenje vremena najviše približilo stvarnom protjecanju godine, odnosno vremenu kojem je potrebno da Zemlja obiđe Sunce.

Od stupa srama do simbola slobode - 600 godina dubrovačkog Orlanda

Orlanda je između 1417. i 1419. godine isklesao Bonino di Jacopo iz Milana, uz pomoć Antuna Ragusea. Postavljen je u Dubrovniku, prema povijesnim izvorima, na prijedlog ugarskog kralja Sigismunda, a u vrijeme kada je Venecija počela postavljati svoje simbole, krilate lavove, uz istočnu jadransku obalu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja