Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sakralna-arhitektura

Kada bi zidovi crkve mogli govoriti

Možda ste čuli izraz: “Kad bi ovi zidovi mogli govoriti...”. Ja vjerujem da zidovi mogu govoriti. Ne doslovno, naravno. Ali zidovi i ostali fizički elementi građevine mogu nam mnogo toga reći ako imamo sluha za njihove "riječi".

Otkrijte simboliku krstionice

Oci Drugog vatikanskog koncila krštenje su definirali kao grob i kolijevku u kojoj katekumen "umire", a iz Kristove Pashe novi se čovjek ponovno rađa.

Sakralna arhitektura. Stolica za predsjedavajućega svećenika

Mjesto liturgijskog predsjedavanja poprima važan značaj, ne toliko za osobu koja ga zauzima, već za ulogu onoga koji predsjeda, onoga koji spoznaje Kristovu prisutnost i djeluje kao osoba u Kristu. Tko predsjeda, čini to u ime Kristovo i kršćani su to uvijek razumjeli, zapravo od davnina su stolicu uvijek okruživali s velikim štovanjem.

Sakristija u crkvi

Sakristija je prostorija u kojoj se svećenik priprema za misno slavlje.

Anđeoski most u Rimu

Anđeoski most (Ponte Sant' Angelo) poznat je po tome što povezuje Anđeosku tvrđavu, odnosno mauzolej cara Hidrijana, sa središtem Rima. Posebno je važan jer je od Srednjeg vijeka prolaz za hodočasnike prema Bazilici Sv. Petra, a i danas se smatra jednim od najljepših građevinskih struktura u svijetu.

Isusovačka kapela u Brazilu: Arhitektonski simbol uskrsnuća

Arhitekta Sola Eduarda oduvijek je zanimao način na koji prostor može oblikovati iskustvo vjere, a religijski su ga simboli ostavljali bez daha. Upravo zato, nadahnut ljepotom prirode arhitekt je kapelicu zamislio otvorenu i na mjestu gdje se krajolik pretvara u umjetnost koja poziva na meditaciju i promišljanje o uzvišenom.

Predivna crkva inspirirana božanstvenim zrakama svjetlosti, prirodnim i čistim poput Duha Svetoga

Bjelina zrake sunca koja prolazi kroz nju prikazuje temeljni element ove crkve – svjetlost, najprirodnija i najčišća materija koja simbolizira duh i božanstvenost. Silueta crkve pak prikazuje namjeru modernijeg prikaza navedenih simbola čime ljepota, forma i duh građevine podsjećaju na Crkvu uopće – oslonjenu na mudru tradiciju u susretu sa suvremenim vremenima.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja