Budi dio naše mreže

Ključna riječ: umjetnost

Izgubljeno remek-djelo godinama je visjelo u njujorškoj crkvi

Godinama su vjernici u župi Svete obitelji u New Rochelleu u New Yorku prolazili ispod uljane slike Svete obitelji i sv. Ivana Krstitelja dok su ulazili i izlazili iz crkve. Zatim, jednog dana prošle godine, kad je profesor umjetnosti na obližnjem koledžu Iona svratio, primijetio je tu prekrasnu sliku...

Upoznajte stolara koji vraća ljepotu u crkve

Konačne želje ljudske osobe su za istinom, ljepotom i dobrotom - i za Bogom koji je sve to troje. Težnja za tim transcendentalima donosi smisao i trajnu radost u naše živote. Ali prečesto ih nedostaje - čak i u Crkvi, koja bi trebala biti predvodnica dijeljenja ljepote u našem društvu.

Upoznajte lice pjesnika sv. Ivana Pavla II.

Wojtyła nije mogao, sve da je i htio, suspregnuti ili ugasiti pjesnički talent/dar ni tada kada mu je papinska služba nalagala pisati enciklike, apostolske konstitucije ili pobudnice. Kao biskup i kardinal rado se obraćao umjetnicima u različitim prigodama, a s Petrove stolice odaslao je i otvoreno pismo umjetnicima u osvit novoga tisućljeća (Pismo pape Ivana Pavla II. umjetnicima, Vatikan, 4. travnja 1999.).

Teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević: Umjetnost ne može funkcionirati bez afirmacije!

 U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenice u ponedjeljak 28. lipnja gostovala je profesorica u miru, teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević. Povod razgovoru je nedavno otvorenje knjižare "Citadela libri" te istoimene izdavačke kuće koja objavljuje samo ona djela koja afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti.

KARIN GRENC: "Umjetnost je jedan od kanala kojima Stvoritelj napaja svijet"

"U kontekstu stvorenoga svaki je motiv sakralan. Svaki pejzaž, veduta, portret stvoren je Božjom kreativnošću i ljubavlju. Prema tome je i sakralan. Bog progovara kroz sve stvoreno ako nismo zarobljeni samodostatnošću, nepouzdanjem i strahom", kaže slikarica i kiparica Karin Grenc u razgovoru za Glas Koncila. Razgovor prenosimo uz dopuštenje uredništva.

NAVJEŠTENJE jedan od najranijih radova Leonarda da Vincija

Slavni Leonardo da Vinci sliku Navještenje naslikao je između 1472. i 1475. godine te ona spada u njegove najranije radove. Ova klasična biblijska tema bila je interes mnogih umjetnika od srednjeg vijeka do avangarde. Ipak, nitko od velikih majstora nije privukao toliko pozornosti istraživača i ljubitelja slikarstva kao slavni Leonardo da Vinci koji je imao tek 21 godinu kada je djelo nastalo.

Kako prepoznati simbole mučeništva u umjetnosti

Palme su možda najčešće korišteni simbol mučeništva u umjetnosti. U bizantskim mozaicima često se nalaze prikazi mučenika koji u rukama drže grančicu palme, dok je simbol palminog lišća često bio ugraviran na grobnici prvih kršćanskih mučenika.

S. Margita Gašparovsky – Vrijedne ruke koje izrađuju prekrasna umjetnička djela od školjki

"Bila sam na godišnjem odmoru na Poratu u našoj samostanskoj kući. Tamo je živjela jedna starija sestra, sada već pokojna, koja je skupljala školjke koje je more izbacilo. Sestra je imala tri pune kutije školjki i rekla mi je da bih možda ja mogla od toga nešto napraviti. Odgovorila sam joj da nemam vremena i da nikada nisam ništa izrađivala od školjki. Ona mi ih je i dalje nudila, no ja sam odbijala", ovim je riječima s. Margita Gašparovsky opisala za Hrvatsku katoličku mrežu svoj prvi susret sa školjkama s kojima danas stvara prekrasna umjetnička djela.

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja