Budi dio naše mreže

Ključna riječ: umjetnost

Kako prepoznati simbole mučeništva u umjetnosti

Palme su možda najčešće korišteni simbol mučeništva u umjetnosti. U bizantskim mozaicima često se nalaze prikazi mučenika koji u rukama drže grančicu palme, dok je simbol palminog lišća često bio ugraviran na grobnici prvih kršćanskih mučenika.

S. Margita Gašparovsky – Vrijedne ruke koje izrađuju prekrasna umjetnička djela od školjki

"Bila sam na godišnjem odmoru na Poratu u našoj samostanskoj kući. Tamo je živjela jedna starija sestra, sada već pokojna, koja je skupljala školjke koje je more izbacilo. Sestra je imala tri pune kutije školjki i rekla mi je da bih možda ja mogla od toga nešto napraviti. Odgovorila sam joj da nemam vremena i da nikada nisam ništa izrađivala od školjki. Ona mi ih je i dalje nudila, no ja sam odbijala", ovim je riječima s. Margita Gašparovsky opisala za Hrvatsku katoličku mrežu svoj prvi susret sa školjkama s kojima dana stvara prekrasna umjetnička djela.

Sv. Jeronim u likovnoj umjetnosti i književnosti

Crkva već 1600. godina svakog 30. rujna slavi blagdan sv. Jeronima, slavnog prevoditelja Biblije na latinski, znamenite Vulgate, crkvenog oca i naučitelja. Kroz ovu dugu povijest nema stoljeća u kojemu nije ostalo traga o njemu i njegovom djelu, kako u europskoj i svjetskoj, tako i našoj likovnoj umjetnosti i književnosti.

P. MARIJAN GAJŠAK Isusovac, umjetnik, zaljubljenik u kršćanski Istok te idejni kreator jednog od najpoznatijih simbola Maksimira

Ogranak Matice hrvatske iz Klanjca postavio je na Klanječkom vidikovcu info-panel o p. Marijanu Gajšaku, isusovcu čija djela prikazuju njegovu ljubav prema kršćanskom Istoku te umjetničku nadarenost. Pater Gajšak ostvario se kao izuzetno svestrana osoba. Uz svoj pedagoški rad ostavio je iza sebe mnogo kiparskih i slikarskih radova, a osim toga idejno je osmislio i u glini izradio skulpturu poznatu svima koji su barem jednom prošetali zagrebačkim Maksimirom.

Anđeoski most u Rimu

Anđeoski most (Ponte Sant' Angelo) poznat je po tome što povezuje Anđeosku tvrđavu, odnosno mauzolej cara Hidrijana, sa središtem Rima. Posebno je važan jer je od Srednjeg vijeka prolaz za hodočasnike prema Bazilici Sv. Petra, a i danas se smatra jednim od najljepših građevinskih struktura u svijetu.

Danteova Božanstvena komedija i prikazi Ezia Anichinija

Pogledajte predivne prikaze alegorijskog putovanja kroz pakao, čistilište i raj iz Božanstvene komedije na razglednicama nastalima 1921. godine u povodu šestote obljetnice smrti velikog Dantea Alighierija.

Kuća fresaka u Draguću: Istarska kulturna baština i centar za posjetitelje

U Draguću je predstavljen interpretacijski sadržaj Kuće fresaka i formiranje posjetiteljskog centra, priopćeno je iz ureda Istarske županije, a Kuća fresaka surađivat će ove godine i u izdavanju monografije o zidnom slikarstvu u serijalu "Umjetnička baština istarske crkve", piše HINA.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja