Budi dio naše mreže

"Već mi neizmjerno nedostaje. Ostavio je neizbrisive tragove u nama koji smo ga poznavali, ali i šire, jer glazba i umjetnost kojom je Čedomil odisao, ne poznaje granice. Počivao u miru", tim se riječima od svog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Čede Antolića na društvenim mrežama oprostila Željka Marinović.

/ dt

Željka Marinović godinama je surađivala s Čedom Antolićem koji joj je napisao mnogo skladbi. No, nisu bili samo suradnici, u razgovoru za emisiju Aktualno Hrvatskog katoličkog radija Marinović je otkrila da je Čedu doživljavala članom obitelji. “Osjećam veliku prazninu, ali on za nas nikada umrijeti neće”, istaknula je.

Opisala je početke njihove suradnje, sreli su se, naime, prvi put na Uskrs festu 1995. godine, no tada se nisu prepoznali kao budući prijatelji i suradnici. U glazbenoj suradnji ih je povezao Toni Eterović.

Pjesme su nastajale doslovno za mojim kuhinjskim stolom, najčešće dok sam ja kuhala, on bi nešto sviruckao, ja sam malo pjevala pa bismo se malo svađali, malo zezali i to je bio naš način komunikacije koji nam je bio svojstven.

Antolić je dao veliki doprinos albumu Željke Marinović Želim ti dati najbolje. “Čedo je pisao o slikama i izričajima koji su mi bili bliski jer dolazim s mora. A njemu je more isto tako cijelo vrijeme bilo u centru pozornosti, kao nešto najljepše što nam je Bog darovao u prirodi, i u pjesništvu i slikarstvu more mu je bilo glavna inspiracija”, svjedoči Željka Marinović. Naglašava kako ju je kod Čede posebno oduševljavala njegova “pomaknutost”, “drugačijost” u glazbenom stvaralaštvu.

“Jako smo se dobro poznavali i privatno”, rekla je Marinović i dodala da zato većina pjesama koje su stvarali nije nastajala na neki “strog način”: “Pjesme su nastajale doslovno za mojim kuhinjskim stolom, najčešće dok sam ja kuhala, on bi nešto sviruckao, ja sam malo pjevala pa bismo se malo svađali, malo zezali i to je bio naš način komunikacije koji nam je bio svojstven. Netko sa strane bi pomislio da se svađamo, ali nama je to bio najnormalniji način komunikacije, da si ne dijelimo komplimente već na neki način podbadamo”, objašnjava Željka.

Još uvijek nam je teško prihvatiti da ga nema, samo čekamo da se od nekud pojavi i kaže: ‘E, jesam vas dobro zeznuo’

“Čedo je bio beskrajno kreativan i strpljiv”, svjedoči naša sugovornica i ističe da je Antolić imao sposobnost prilagoditi pjesme koje je pisao za nju njenom pjevačkom senzibilitetu.

Željka Marinović i Čedo Antolić izvrsno su glazbeno funkcionirali, ali prije svega su se voljeli kao da su članovi obitelji. “Još uvijek nam je teško prihvatiti da ga nema, samo čekamo da se od nekud pojavi i kaže: ‘E, jesam vas dobro zeznuo'”, rekla je Marinović i prisjetila se trenutka kad je saznala da je Čedo bolestan, bilo je to za vrijeme slavlja njenog 50. rođendana kada su joj pripremili večeru iznenađenja. Tada je Čedo rekao da mora otići sa slavlja jer se ne osjeća dobro. “Tjedan dana nakon toga dijagnosticiran mu je rak”, rekla je naša sugovornica i dodala: “Koliko god smo znali da je ozbiljno, nismo se prestali nadati da će se dogoditi čudo”.

Foto: Slavko Nedić

Petra i Matija su Čedin najveći uspjeh i sigurna sam da će nastaviti tatino djelo i tatinu kreativnost

Željka Marinović rekla nam je da je znala Čedi u šali reći kad bi se na neki način opraštao od nje, da ako se i dogodi njegova smrt, da će mu doći na sprovod i zapjevati, a on će ustati iz groba i prigovoriti joj da je pogrešno otpjevala. Zahvalna je što je imala priliku oprostiti se od svog prijatelja i suradnika u bolnici, jer su prije nego je Čedo umro, bili kod njega u bolničkoj sobi, satima molili krunicu, pjevali i davali mu do znanja da su tu uz njega. “Bilo je to važno i nama i njemu. Iako je Čedo koji je ležao u tom bolničkom krevetu bio jedan drugi Čedo, iscrpljen i spreman za otići”, kroz suze se prisjetila Željka Marinović.

Marinović je istaknula koliko je Čedo bio silno ponosan na svoju djecu, Petru i Matiju: “Oni su bili njegov najveći uspjeh i sigurna sam da će nastaviti tatino djelo i tatinu kreativnost.”

“Stvarno sam blagoslovljena što sam ga imala priliku poznavati, on je bio doista Božji glazbenik”, zaključila je Željka Marinović.

Podsjetimo, pogreb katoličkog kantautora Antolića bit će u utorak, 27. kolovoza, u 14.10 na zagrebačkom Mirogoju. Na posljednje počivalište Antolića će ispratiti obitelj, brojni prijatelji i kolege. Naime, nakon duge i teške bolesti u petak, 23. kolovoza, u Zagrebu je u Kliničkom bolničkom centru “Sestre milosrdnice” u 69. godini preminuo kantautor popularne duhovne glazbe, pjesnik i slikar Čedo Antolić koji je u svojoj pedesetogodišnjoj karijeri skladao više od 120 pjesama, objavio devet albuma te osvojio brojne nagrade na Uskrs festu i tri Porina. Čedo Antolić bio je dugogodišnji glazbeni urednik Hrvatskog katoličkoga radija.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja