Budi dio naše mreže

Sprovod Čede Antolića bit će u utorak, 27. kolovoza, u 14.10 na zagrebačkom Mirogoju. Na posljednje počivalište Antolića će ispratiti obitelj, brojni prijatelji i kolege. Naime, nakon duge i teške bolesti u petak, 23. kolovoza, u Zagrebu je u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice" u 69. godini preminuo kantautor popularne duhovne glazbe, pjesnik i slikar Čedo Antolić koji je u svojoj pedesetogodišnjoj karijeri skladao više od 120 pjesama, objavio devet albuma te osvojio brojne nagrade na Uskrs festu i tri Porina. Čedo Antolić bio je dugogodišnji glazbeni urednik Hrvatskoga katoličkog radija.

/ fe

Uoči Čedinog koncerta kojim je obilježio zlatni jubilej glazbenog stvaralaštva, a koji je održan 28. veljače, hrvatski kantautor gostovao je na HKR-u. Na slavljeničkom koncertu u crkvi Kraljice svete krunice u Zagrebu nastupili su zbor Hrid i gosti solisti – Željka Marinović, Breza Paić, Matija Antolić, Franka Matić i Emilio Kutleša Kefa.

Za HKR je Antolić istaknuo kako 1969. godine nije sanjao ili priželjkivao stvarnost koja je postala njegova životna priča. Rekao je da je on naprosto “bio” i radio ono što je osjećao.

“To je sve išlo spontano i ležerno, bez siljenja. Veliku ulogu je igrala poniznost, ne umjetna nego stvarna. Jednostavna poniznost i poezija”.

Antolić poeziju vidi kao temelj svojeg stvaralaštva. Istaknuo je kako nikada nije mislio da će postati pjesnik što djeluje unutar okvira koji je glazba. Kako je dio vremena posvetio slikanju i modeliranju, rekao je da sve što je stvarao poput dječje igre u pijesku.

“Stvaralaštvo je na neki način igra, bilo da se igraš s računalom ili unutar neke znanosti.”

Matija Antolić posvjedočio je o svom ocu da je znao reći kako mu se u kapelici na Fratrovcu “crkvena jeka” urezala srce. Dodao je također da se ta pjesma u njegovom srcu razvijala s godinama, što se može prepoznati u njegovom stvaralaštvu.

Posljednje gostovanje Čede Antolića na HKR-u možete poslušati u utorak u 11.15 na našem radiju.

U utorak u 16.15 poslušajte emisiju “U društvu s Čedom Antolićem”, a audio-snimku koncerta “Nakon svega” koju nam je ustupila Laudato tv, a kojim je Čedo Antolić 2012. u kazalištu Komedija promovirao istoimeni dvostruki album poslušajte na HKR-u u utorak u 22.30.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja