Budi dio naše mreže

Kantautor Čedo Antolić odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića

Kantautor Čedo Antolić odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izniman doprinos razvoju duhovnog glazbenog stvaralaštva u prigodi 50 godina aktivnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni. Odlikovanje mu je u prigodi Dana državnosti 27. lipnja uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. 

/ mp

Već kao srednjoškolac Čedo Antolić se priključije zajednici “Kraljica Apostola” koji djeluju pri isusovačkom samostanu na zagrebačkom Fratrovcu. Nedugo nakon priključenja Čedo počinje pisati i vlastite skladbe. S jednom takvom “Pjesma svakodnevna” zajednica vrlo zapaženo nastupa i na prvom Uskrs festu 1979. godine. Sljedeće godina zbor mijenja ime u “Kyrios” i u nakladništvu Kršćanske sadašnjosti objavlju prvu kasetu pod nazivom “Pjesma svakodnevna”. S Fratrovca Čedo dolazi kod dominikanaca na Koloniju i tamo vodi zbor mladih. Nakon par godina preuzima zbor mladih „o. Ante Antić“ koji djeluje u crkvi Gospe Lurdske. Od 2004. godine Čedo preuzima vodstvo zbora mladih Kefa u crkvi sv. Petra i njih vodi pet godina. Dolaskom pater Ante Bobaša Čedo se vraća na Koloniju gdje evo već dvadesetak godina s zborom Hrid animira nedjeljna Misna slavlja. 

Pored animiranja misnih slavlja, koje vodi već pedeset godina svake nedjelje Čedo Antolić je sam ili sa zborovima i sastavima održao jako puno koncerata. Nastupio je na mnogim festivalima duhovne glazbe: Bono fest u Vukovaru, Marija festu u Molvama, Krapina fest u Krapni, Stepinčeve note u Koprivnici te Hodočašće u došašće u Pakracu. Ovdje svakako treba istaknuti nastupe na našem najstarijem festivalu duhovne glazbe na kome je nastupao više puta i osvojio desetak nagrada. Godine 2005. Čedo je objavio zbirku svojih pjesama pod nazivom „Pjesnik Gospodnji“. Pored glazbe Čedo Antolić se bavi i slikanjem te je ove 2019. godine priredio i samostalnu izložbu svojih radova. Vrlo uspješnu suradnju ima i s glumcem i redateljem Reneom Mevešekom s kojim je održao više od stotinu izvedi glazbeno-poetskog recitala „Grad“ posvećenog Siniši Glavaševiću. 

Čedo je radio i kao glazbeni urednik na radio Mariji te na Hrvatskom katoličkom radiju sve dok mu je to zdravlje dopuštalo. 

Čedo Antolić je skladao oko 150 skladbi za koje u više navrata na Uskrs festu osvajao nagrade za glazbu ili tekst. Kao autor ili izvođač Čedo je objavio devet albuma od kojih su tri nagrađena Porinom u kategoriji duhovne glazbe. 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja