Budi dio naše mreže

Katolička karizmatska zajednica "Božja pobjeda" objavila je sedamnaesti podcast na temu braka u kojem su gosti bili Jakša Papafava, Petar Buljan i Šimun Fofić.

/ im

Petar Buljan je istaknuo kako u vezi odmah gledaš prema braku. “Imam osjećaj da ljudi ponekad izgube vrijeme i poslije žali zbog toga. Ana i ja puno radimo s parovima i vidimo kako puno parova žali jer im brak nije uopće bio neka ciljna točka, neko odredište i vodili su vezu bez cilja. Sad gledaju to kao stečeno iskustvo, ali i izgubljeno vrijeme. Muškarac bi trebao tražiti ženu, a ne curu i to je razlika postavljanja u vezi. Ana i ja smo težili tome jer smo živjeli predbračnu čistoću u kojoj sve postane transparentno. I te stvari se brzo očituje je li se ti s nekim želiš zafrkavati ili se želiš oženiti s tom osobom. Mislim da je stvar kako vodiš vezu jako bitna”, rekao je Petar.

Na pitanje kako su znali da je veza koju žive ono što je za njih Petar je odgovorio: “Bog blagoslivlja izbor. Ne postoji srodna društva, ali postoji tvoj izbor. Veza služi za upoznavanje, s kim ti karakterno bolje odgovaraš, s kim ti je ugodnije, s kim voliš provoditi vrijeme. Kad skužiš što je ljubav, da je to stvar sebedarja, a ne te druge osobe, nego da je to tvoj pristup toj osobi onda možeš biti s nekim tko nema tvoje idealne kvalitete. Izgradi sebe do te mjere da shvatiš da je to ona ljubav, ljubav koja sebe daje”.

Veza služi za upoznavanje, s kim ti karakterno bolje odgovaraš, s kim ti je ugodnije, s kim voliš provoditi vrijeme.

Nadodao je da prije braka važno osluškivati je li te Bog poziva da budeš s tom osobom.

Govoreći o svađama u braku naglasili su da je potrebno sve stvari na vrijeme iskomunicirati. Istaknuli su da se trude ne svađati pred djecom. Petar je naglasio da kada djeca skuže da nešto nije u redu odmah pokušaju to iskomunicirati.

Petar je dodao da djeca osjete kada neke stvari ne štimaju. Nadovezujući se na petra Šimun je istaknuo da pokušavaju ne svađati se pred djecom.

Svrha braka je da dođemo u nebo. Misija muža i misija žene je da dođemo u nebo.

Osvrnuli su se na Pavlovu poslanicu u kojoj on govori o podložnosti žena te istaknuli kako i muž i žena imaju svoju misiju. Stoga, Petar je naglasio: “Misija muža je da ljubi svoju ženu, a ženi da se podloži svome mužu, da joj dopusti da je on ljubi kako bi mu uzvratila poštovanje. Svrha braka je da dođemo u nebo. Misija muža i misija žene je da dođemo u nebo. Misija koju imamo mi kao muškarci je da ljubimo ženu kao što je Krist ljubio Crkvu. I žena bi se tome trebala podložiti”.

Dotaknuli su se i duhovnog života u obitelji pa je Buljan istaknuo da se oni u obitelji trude biti podjednako aktivni. Govoreći o tome Šimun je naglasio kako Nikolina baca ideje, a on ih realizira.

“Večernja molitva je jedna lijepa Kornelijina zasluga. Djeca imaju set pjesama koje pjevaju. Prisutna je duhovna glazba u kući. Mi svojim primjerom puno dokazujemo”, dodao je Jakša.

Petar je dodao da ne forsiraju djecu nego ih za početak uče da navečer zahvale na čemu su toga dana zahvalni. “Primjer je velika stvar”, dodao je.

Podcast o braku poslušajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja