Budi dio naše mreže

Preporuča se činiti bilješke i zapisivati ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

/ im

Donosimo duhovnu obnovu koju možete učiniti u udobnosti vašeg doma. Sve što trebate jest pronaći mirno mjesto i odvojiti sat i pol od svoga vremena kako biste ubrali plodove ove duhovne obnove koju je pripremio Opus dei.

1. Uvod

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. Duhovno štivo

Zaustavimo se i budimo u tišini. U iščekivanju Božje prisutnosti. Članak pročitajte ovdje.

4. Ispit savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. “Stiglo je Došašće. Kakvo pogodno vrijeme za obnavljanje želje, nostalgije, iskrene čežnje za dolaskom Kristovim!, za njegovim svakodnevnim dolaženjem u tvoju dušu s Euharistijom!” (Kovačnica, br. 548). Na koji način koristim ove dane da bih obnovila svoju nadu i ostvarila prisniji odnos s Bogom, posebice u Euharistiji?

2. “Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja” (Iz 9, 1). Koja bi područja moga života moglo još više ispuniti Božje svjetlo u ovome vremenu priprave na Gospodinov dolazak.

3. Misleći na Isusa, Ivan Krstitelj je rekao: “On treba da raste, a ja da se umanjujem” (Iv 3, 30). Postoji li i u mome životu želja da dopustim Gospodinu da u meni raste?

4. “Duh Sveti sići će na te i sila ćete Svevišnjega osjeniti” (Lk 1, 35). Na koji način tražim svjetlo od Duha Svetoga u teškim situacijama? U čemu bih mogla oponašati raspoloživost svete Marije?

5. “Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin” (Lk 2, 10). Ispunja li me ponovni dolazak Božića nadom, kao i pastire?

6. “Dok je mirna tišina svime vladala i noć brzim tijekom stigla do sredine puta svog, jurnula je tvoja svemoguća riječ s nebesa” (Mudr 18, 14-15). Koja bih područja mogla zaštititi od vanjske buke kojom sam okružena kako bih uspjela pronaći tišinu koja mi omogućava da budem s Marijom, svojom majkom, i s Djetetom?

7. “Učinio se tako malenim – ta vidiš: Djetetom! – da mu se ti približiš s povjerenjem” (Put, br. 94). Nastojim li proživjeti Božić sa svojom obitelji i u jednostavnosti: dok se zajedno klanjamo Djetetu, pjevamo pjesme, postavljamo jaslice, činimo poneko djelo milosrđa s drugim obiteljima i slično?

Djelo kajanja

5. Odluke

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja