Budi dio naše mreže

Pročitajte zanimljivo promišljanje pokojnog svećenika!

/ mdj

Jeste li ikad čuli Duha kada govori? Da on govori razumjet ćete kada osjetite da vi jedno očekujete, a on sasvim nešto drugo govori i to daleko perspektivnije i jasnije. Otvara perspektive u drugo. Očekuješ jedno, a on sasvim nešto drugo. Na druge te putove vodi. Pogledaj, ima li u tebi toga? Da li si se ikad rasplakao od ljepote njegovih riječi? Da li te potreslo. Baš tebi osobno, po imenu te proziva i govori. A sada pogledaj, kako si predstavljaš Duha Svetoga? Je li to netko rasplinut u oblacima, magli, dimu ili je Duh Sveti osoba, kao Isus? Otac, Sin i Duh Sveti su jedan Bog. Duh Sveti je Isusov Duh. Da li vidiš u njemu Isusovo lice, tijelo, riječi ili da li ti je on prijatelj, koji ti prilazi, koji te gleda u oči? Ili je on za tebe samo neki bljesak ili neka golubica? Kako ga vidiš? Je li ti je on prijatelj koji te nadahnjuje, uzima za ruku i vodi, koji te uvjerava? Kakvo lice ima Duh Sveti? Jesi li kada, nakon riječi koje si čitao, Isusovih riječi u evanđelju, osjetio kako ti Duh Sveti tumači? On te uvodi u njih razumijevanjem. Sklopi s Duhom Svetim danas prijateljski savez, da ćeš ga od sada vidjeti, kao što vidiš Isusa. Jer Isus je u svom čovještvu otkrio Oca i Duha.

I onda pogledaj kako ti izgleda Otac nebeski? Kakvo On lice ima? Kako On tebi pristupa? Jesi svjestan ,,Ja i Otac smo jedno”, kaže Isus. ,,Otac je u meni, ja u Ocu. Riječi koje govorim, to su Očeve riječi.”“ Danas shvati to savršeno slaganje: Otac, Sin i Duh Sveti. To je unutar jednoga Boga. Sve tri osobe. Od Oca sve polazi. Sin objavljuje Oca. Duh Sveti čini, od Oca i Sina izlazi. On je duh Stvaratelj: ,,O dođi Stvorče Duše Svet”. Gledaj Oca nebeskog kakav ti  je? Je li ti On Tata, Abba? Da li shvaćaš da je On poslao Sina svoga da tebe spasi? Da je On odlučio da se ti rodiš, da ti je on dao zvanje evangelizatora i hagioasistenta? Oče, Sine, Duše Sveti, jedan Bože! A onda pred Bogom prepoznaj sebe. Ti si na sliku Božju stvoren. Prepoznaj sebe. Tko si to ti? Osoba. Osoba koju ne vidiš, ne razumiješ. A znaš, kažeš: to sam ja! Kao što je u Bogu Otac to je tvoja osoba u tebi.

Sad se sjeti kako o sebi govoriš drugim ljudima. O svojim doživljajima, iskustvima, planovima. To je riječ. U tebi je riječ. Osoba, riječ koja tebe objavljuje na van. Po tvojoj riječi znamo tko si. Onda se sjeti, kako sve činiš. Liječiš sebe, hraniš sebe, oblačiš sebe, obuvaš sebe, čuvaš sebe, radiš, stvaraš. Osoba, riječ, stvaralaštvo. Na sliku si Božju stvoren, a sve si jedan ti.

Sad sljedeće shvati: Što je to grijeh? Što je zlo? To je otpasti od slike Božje, od Boga. U tebi više ne funkcionira ni osobnost, ni govor, ni intelekt, ni razum, niti tvoje djelovanje. Ti postaješ razoran, lopov, zločinac. Kad si s Bogom, ti гаdiš, uspijevaš, kao Bog. Tu si ti i tu je Bog. I sad samo shvati još jedno: Bog je tvoja sudbina. Sve je u tome da si s njime u prijateljstvu, povezan. Sve zlo dolazi od toga ukoliko si od njega odijeljen, udaljen, zatvoren
njegovim silama, snagama, inteligenciji. Izgubljen! Sad čvrsto shvati što radiš kad evangeliziraš. Ljude dovodiš k sebi, da budu izvorni, autentični, kao Bog. I tada je sve jedno: bitak, postojanje u kojem si ti biće, vječan, neuništiv.

Sad u sebi učvrsti tu sigurnost: Bog uvijek želi da ti budeš sretan, da ti dadne svega sebe, sve što Bog ima. Daje ti, jer si njegovo dijete, njegova zamisao, njegovo stvorenje, njegovo djelo. Ti si njegova izgovorena riječ. Sad samo pokušaj u sebi stvoriti to raspoloženje: ja sam voljen, željen. Mene Stvoritelj voli! Ja sam spašen. Baš me briga! Ja sam spašen! Ja sam se vratio Ocu, Sinu, Duhu Svetom. S Isusom možemo sada reći: Oče naš!

Ako ovo razmatranje ponoviš još dva puta, shvatit ćeš njegovu dubinu. Jednostavne misli nose u sebi temeljne stvarnosti. Prijeđi još jednom – obavezno, iz ljubavi!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja