Budi dio naše mreže

Ključna riječ: covjek

Bog je čovjeka stvorio na svoju sliku

Dosjetka njemačkoga filozofa i antropologa Ludwiga Feuerbacha iz 19. stoljeća, da nije onako kako stoji u Bibliji, da je Bog stvorio čovjeka po svojoj slici, nego baš obratno, da je čovjek na svoju sliku stvorio Boga, izazvala je dvostruke posljedice.

Je li meditacija danas samo moda ili istinska čovjekova potreba?

Što se promijenilo u svijesti moderna čovjeka da osjeća potrebu za meditacijom? Možda smo, nakon trijumfalna, ali u biti neuspjela razdoblja prevlasti razuma postali svjesni da znanje nije jedina spoznajna dimenzija, tj. veliko znanje ne iscrpljuje sav spoznajni i doživljajni potencijal osobe.

Božja smo djeca, počnimo živjeti to dostojanstvo

Čovjek se razvija i nastaje, ugrađuje u sebe sjećanja, dopunjava ih novim iskustvima, osjeća druge i za druge i očekuje isto s njihove strane. U uzajamnosti s drugima, u dijeljenju i suživotu, opstaje i utječe na vlastitu osobnost, a sve vođen onim iskonskim koje ga duboko u nutrini sjeća Ljubavi koja ga je stvorila tako čudesnim.

TOMISLAV IVANČIĆ Čovjek, ti si čovjek. Kakav si ti čovjek?

"Zlo je čovjeka dovelo u sramotni položaj. Zlo je čovjeka toliko razorilo, razjedinilo, ogolilo, ubilo, ranilo, učinilo bolesnim, nesretnim, ranjenim, nezadovoljnim, ali što drži svijet to je dobrota, humanost, čestitost, vjernost savjesti i jedno i drugo je čovjek. Pomozi čovjeku, i požali zlog čovjeka jer on je jadan, otrovan, bolestan, on ne živi, pomozi mu da bude čovjek. Čovjek, ti si čovjek. Kakav si ti čovjek?", piše Tomislav Ivančić u knjizi "Minuta za tebe".

TOMISLAV IVANČIĆ Čovjekov zadatak je: da prašta, ljubi i da povjeruje da je Bog naš dom kojemu se treba vratiti

"A čovjek? Koji je njegov cilj? Zašto je na zemlji? Kamo on ide? Kad je sretan? Kad je osmišljen? Smisao je očito nešto izvan nas. Ide se nekamo preko smrti. Zato ne možemo svojim silama i razumom odgonetnuti cilj. On je preko tajne smrti, izvan našeg sadašnjeg dohvata. Biblija nam otkriva tu tajnu. Ona kaže da je čovjek istjeran iz svog prirodnog ambijenta i poslan u tuđinu, na zemlju, sa svrhom da ponovno uspostavi komunikaciju s Bogom. Da opet povjeruje da ga Bog ljubi. Sve na zemlji, trpljenje i užici, pozivaju nas da se vratimo svom Izvoru, Bogu, da ponovno postanemo snažni i sretni kao Bog koji nam je Otac. Ako dublje promislimo, veći i veličanstveniji cilj ne može biti. Čovjek, dakle, ima neke zadaće: da prašta, ljubi, da povjeruje da je Bog naš dom kojemu se treba vratiti", piše Tomislav Ivančić u knjizi "33 meditacije".

Suvremeni čovjek, koji je mislio da će evoluirati iznad potrebe za onostranim, sada je u karanteni i čezne za Bogom

"Iz ropstva nas može izbaviti samo 'Homo Deus'. Suvremeni čovjek zapravo vapi za Njim, čak i kada tvrdi da On ne postoji. A On doista postoji, pravi čovjek i pravi Bog. Ali ne kao evolucija 'homo sapiensa', već kao utjelovljenje Riječi", poručio je hrvatski političar i diplomat Davor Ivo Stier u članku za "Cor Cordi" Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja