Budi dio naše mreže

"U čast Svecu" bila je tema "Duhovno duhovite večeri" u utorak, 24. svibnja koju je fra Vladimir Vidović posvetio sv. Antunu Padovanskom i njegovom životnom putu o kojem možete više doznati u nastavku. U drugom dijelu emisije telefonski se uključio fra Josip Ivanović koji se nalazi na službi u Bazilici Sv. Antuna Padovanskog pri istoimenome samostanu. Urednik i voditelj emisije je fra Vladimir Vidović.

/ md

Fra Vladimir Vidović ovu Duhovno-duhovitu večer posvetio je svecu svega svijeta, sv. Antunu Padovanskom čiji blagdan ćemo proslaviti 13. lipnja. U svome životu i svome vremenu sv. Antun ostavio je veliki trag, pa tako i mi iz njegova života možemo mnogo toga naučiti.

Kanonizacija sv. Antuna Padovanskog bila je najbrža kanonizacija u povijesti, pa je tako sv. Antun proglašen svetim svega 11 mjeseci nakon smrti. Potrebno je bilo tek 11 mjeseci za provođenje postupka kanonizacije nakon čega je sv. Antun Padovanski uzdignut na čast oltara.

Fra Vladimir Vidović spomenuo je zanimljiv detalj iz života sv. Antuna koji je zapisan u ljetopisima njegova vremena. “Umro je u mjestu Arcella, danas predgrađu Padove okružen svojom braćom uz riječi ‘Vidim moga Gospodina’. U tom trenutku djeca u predgrađu Padove počela su vikati ‘umro je svetac'”, istaknuo je fra Vladimir.

Sveti Antun Padovanski bio je Portugalac, no zovemo ga “Padovanski” jer je Italija, odnosno Padova, obilježila njegov život i njegovo djelovanje.

Putevima sv. Antuna – prihvatiti Božju volju

“U svome životu silno je htio biti mučenik i onaj koji će podnijeti mučeničku smrt za Isusa Krista”, kazao je fra Vladimir. No, Bog je za njega imao drugačiji plan. Kada je vidio prve franjevačke mučenike koji su došli iz Maroka i sam je poželio biti fratar. Na svome putu upoznao je sv. Franju i odlučio ga je slijediti. “Tu vidimo prvu zanimljivost koja nam govori za naš vlastiti život – dobro je imati vlastiti put i vlastite snove, ali kao katolike i vjernike koji se snažno pouzdaju u Boga, razlikuje nas upravo činjenica da našim vremenom i našim prostorom gospodari Bog.  Svoju volju potrebno je uskladiti s Božjom voljom bez obzira što je to jako teško, naglasio je fra Vladimir.

Nakon što je sv. Antun prihvatio Božju volju i uskladio je sa svojom voljom, uslijedila su događanja po kojima će cijeli svijet pamtiti svetog Antuna Padovanskog. Sveti Antun Padovanski otvorio se Božjem djelovanju u svojem životu i tu bismo se trebali ugledati na njega.

Fra Vladimir Vidović potaknuo je na molitvu sv. Antunu za raspoznavanje Božje volje za vlastiti život, umjesto da ga molimo za “tričarije” i stvari koje su mnogo manje važne. “Molimo svetog Antuna da nam pomogne otkriti Božju volju za naš život i da razžari vjeru koja nam je za to potrebna”, poručio je fra Vladimir.

Kapela relikvija u Bazilici sv. Antuna Padovanskog

U drugom dijelu emisije telefonski se priključio fra Josip Ivanović koji se nalazi na službi u Bazilici Sv. Antuna Padovanskog pri istoimenome samostanu u Padovi. Fra Josip Ivanović usredotočio se na život sv. Antuna Padovanskog i pobožnost sv. Antuna Padovanskog koja je u tijeku. U svečevu središnjem svetištu među svim pobožnostima posebno se ističe 13 dana prije blagdana sv. Antuna.

U kapelici relikvija nalazi se grob sv. Antuna Padovanskog koji je osobito posjećen uoči svečeva blagdana. “Mogu reći da je uvijek doživljaj za mene, a i za svakog hodočasnika pretpostavljam, napraviti korak naprijed i prijeći prag velebne padovanske bazilike u kojoj možemo na poseban način iskusiti Gospodnju prisutnost u kojoj djeluje po riječima i djelima sv. Antuna Padovanskog. Stavljajući svoju ruku na nadgrobnu ploču sv. Antuna kao da dotičemo onostranost i preporučamo se svojem prijatelju”, kazao je fra Ivanović.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja