Budi dio naše mreže

Kako autentičnije zaživjeti vjeru i pouzdanje u Boga? Možda vam ovaj članak pomogne.

/ Matija Đudarić

Vjera podrazumijeva siromaštvo, često mi je ponavljao jedan svećenik. I doista, vjera se ne sastoji od spektakularnosti ili vatrometa emocija, već u življenju onih redovitih i svakodnevnih obaveza i situacija.

Življenje vlastitog siromaštva

Ipak, mnogi s time imaju problem. Zašto? Vjerujem, jer nisu sposobni prihvatiti sebe takvi kakvi jesu – vlastitu bijedu i vlastito siromaštvo. Puno je lakše biti zagledan u neke nedostižne primjere i tako misliti da trebam biti savršen kako bih privukao Božji pogled. Ne mogu se učiniti većom nego što jesam, moram se podnositi takvom kakva jesam, reče na jednom mjestu Mala Terezija, svetica i naučiteljica Crkve.

Ne sablažnjavajući se nad svojim slabostima i padovima, Mala Terezija bila je svjesna da je na kraju svakog dana bilo važno samo jedno – Željela sam živjeti ono što Isus predlaže; drugim riječima – njena dobra volja uvijek je bila prisutna i dragom Bogu to je bilo sasvim dovoljno. Bog nas poziva na savršenstvo, ali nije perfekcionist koji dijeli jeftine lekcije o etici i moralu. Spominje se da smo prašina, zapisano je u jednom Psalmu.

I doista, vjera se ne sastoji od spektakularnosti ili vatrometa emocija, već u življenju onih redovitih i svakodnevnih obaveza i situacija.

Zadržavajući se kratko nad njenim promišljanjem duhovnog života, na jednom mjestu je zapisala: Više se ne čudim sama sebi, ne sablažnjavam se nad svojim padovima, što više – svaki dan otkrijem jednu novu nesavršenost. Koliko je važno biti ponizan i malen! Samo u malenosti možemo susresti Boga i upoznati Njegovu ljubav, budući da ne postojim kao idealan, već postojim takav kakav jesam – a čim prije skinem lažne maske i pokažem se pred Bogom takvim kakvim jesam tim bolje za mene!

Božja ljubav ne poznaje tvoje životne plime i oseke, rekao je poznavatelj života Male Terezije Jacques Philippe te naglašavao kako kako nas naše iskustvo radikalne bijede i siromaštva osposobljava na to da se konačno počnemo pouzdavati u Boga, a ne u vlastite zasluge.

Bog nas poziva na savršenstvo, ali nije perfekcionist koji dijeli jeftine lekcije o etici i moralu.

Pouzdaješ li se u Boga ili svoja dobra djela?

Svima je lakše vjerovati da je Bog ljubav kada im uspijeva činiti djela milosrđa, kada su čak i  ponosni na sami sebe koliko uspijevaju moliti ili biti bolji prema bližnjima, ali kada malo zakažu na nekom od tih ili drugih područja – nastaju problemi (barem u njihovoj glavi). Čovjeku se grešniku svratio, reče Zakej u susretu s Isusom, a govoreći svima nama danas.

Pred Bogom sam to što jesam – ništa manje, ništa više – ponavljao je sv. Franjo, a dok to ne prihvatimo, bit ćemo u problemu, budući da ne shvaćamo srž evanđeoske poruke. Bog je taj koji spašava čovjeka, a ne čovjek Boga. No, Bog je taj koji spašava i tebe, takvog, konkretnog, slabog, krhkog, malovjernog – ne ti Boga, već Bog tebe. Dođite k meni svi vi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti poziv je koji (barem koliko shvaćam) ne odražava prizvuk Budi savršen, budi svet, pa mi tada pristupi, a opet, mnogi često tako razumijevaju Boga.

Samo u malenosti možemo susresti Boga i upoznati Njegovu ljubav, budući da ne postojim kao idealan, već postojim takav kakav jesam – a čim prije skinem lažne maske i pokažem se pred Bogom takvim kakvim jesam tim bolje za mene!

I? Hoćeš li se konačno odvažiti skinuti maske koje nosiš? Hoćeš li prihvatiti identitet Božjeg djeteta, ali i toga da si sklon grijehu i padu? Zapamti, Bog te stvorio kao nesavršenog, što očekuješ od sebe? Zamišljen si kao nesavršen, a opet, tako voljen!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja