Budi dio naše mreže

Strah sakati i imobilizira. Strah je naš neprijatelj. Što pobjeđuje strah? Božja ljubav.

/ dz

Kad prolazimo kroz kušnje, vodimo bitku straha. Čini se beskrajnim: strah od trenutne situacije, strah od budućnosti, strah od onoga što će se dogoditi s nama, našim voljenima, našom obitelji, brakom, vezama, poslom, djecom, prijateljima; i, dobro, shvatili ste. Ponekad se život čini strašnim, ali nismo sami u tome, piše Catholic Stand.

To također može biti teško čak i za one koje doživljavamo kao svete. Gotovo svaki svetac imao je sumnje, strah i mračne trenutke očaja. Čak je i sveta Terezija iz Kalkute, Majka Terezija, u pismima napisanim u povjerenju svojim ispovjednicima, imala trenutaka sumnje. Pisala je o tome da nema vjere i o mislima koje su joj zadavale neizrecivu agoniju. Opisala je kako je navukla ogrtač koji je osmijehom prikrivao njezin očaj. Sveta Terezija iz Lisieuxa opisala je svoj strah kao da je bila u noći ništavila.

Pobjeda nad strahom

Strah sakati i imobilizira. Strah je naš neprijatelj. Što pobjeđuje strah? Božja ljubav.

“Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi.” (1. Ivanova 4,18)

Kada smo otvoreni za Božju ljubav, otvoreni smo za nadu. Preobraženi Božjom ljubavlju, uzdamo se u Njega. Kao u pobožnosti Božanskog milosrđa, s pouzdanjem kažemo: „Isuse, uzdam se u tebe, Isuse uzdam se u tebe, Isuse uzdam se u tebe“.

Kada se nadamo i vjerujemo, Božja ljubav obasipa nas mirom koji nadilazi svako razumijevanje. Ne drhtimo i ne bojimo se.

“Bog nade neka vas ispuni svakom radošću i mirom u vjeri, da biste u nadi obilovali snagom Duha Svetoga.” (Rimljanima 15,13)

Jedan od najvažnijih odlomaka iz Svetog pisma koje trebamo zapamtiti i ukorijeniti u našim srcima i dušama nalazi se u Pavlovoj poslanici Rimljanima.

“Znamo da sve ide na dobro onima koji ljube Boga, koji su pozvani prema njegovoj namjeri.” (Rimljanima 8,28)

Vjerujemo li ovom odlomku iz Svetog pisma? Je li ovo uvjerenje važan dio naših života? Kada vjerujemo da je Bog stvaran i da mu je stalo do nas i da nas voli više nego što možemo zamisliti, sve se mijenja. Naše sumnje, strahovi i tjeskobe se tope.

Božja dobrota

Volim biti sa skupinama vjernika i izgovarati: “Bog je dobar!” Njihov odgovor: “Stalno!” odjekuje odlomak u Solunjanima:

“U svemu zahvaljujte, jer ovo je volja Božja za vas u Kristu Isusu.” (1. Solunjanima 5,18)

Usredotočenost na Božju dobrotu i ljubav nas preobražava, ne ostavljajući mjesta za strah u našim životima!

Usred kušnji, teško je razumjeti ili prihvatiti da Bog ima svrhu za sve u našem životu. Mnogi od nas pokušavaju shvatiti Njegov plan za nas. Pokušavamo razumjeti zašto se stvari događaju na način na koji se događaju. Čak planiramo svoje živote u skladu s našim ljudskim razumijevanjem. Ali kako se kaže: “Mi planiramo, Bog se smije.”

Molim vas da ne pokušavate shvatiti svaki aspekt onoga što vam se događa ili što vam se može dogoditi. Ne znamo kao što Bog zna.

“”Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.” (Izaija 55,9)

Također vidimo kako nam Isus govori da se ne brinemo ili da pokušamo shvatiti svoj život.

“Ne brinite za sutra; sutra će se samo brinuti za sebe. Dosta je svakom danu zla njegova.” (Matej 6,34)

Usredotočenost na Božju dobrotu i ljubav nas preobražava, ne ostavljajući mjesta za strah u našim životima! To je uvijek točno, ali pogotovo kada smo u krizi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja