Budi dio naše mreže

"Vratite se, vratite se. Zašto da ne budete svećenik? To mi je bio jedan od poticaja koji me svakodnevno mučio i pitao sam se Gospodine ako uistinu želiš da budem samo tvoj i da tebi služim, molim te, daj mi neki znak", posvjedočio je fra Franjo Čolakovac.

/ Marijana Daničić

Bogoslov Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Franjo Čolakovac posvjedočio je zašto se odlučio za posvećen život i kako je moguće prepoznati gdje nas to Bog zove.

Fra Franjo je u malo sjemenište stupio vrlo mlad, u dobi od 15 godina. Spletom životnih okolnosti odlučio je napustiti Red i neko je vrijeme radio kao vjeroučitelj. “Bio sam u malom sjemeništu 1993. i moja formacija redovničkog kandidata trajala je do 2003., kada sam zbog nekih životnih okolnosti odlučio napustiti Red. Radio sam desetak godina kao župni suradnik u župi u kojoj sam predavao vjeronauk”, rekao je fra Franjo.

To je zapravo bilo vrijeme kada mi Gospodin nije dao mira, i tada sam, u jednom trenutku kroz molitvu, shvatio da Gospodin želi da mu se potpuno predam i da mu služim

Dok je radio kao vjeroučitelj molio je Gospodina da mu odgovori gdje ga želi jer je bio nesiguran u svoj životni poziv. Obuzimao ga je strah koji ga je kočio u spoznaji svoga poziva, što danas smatra jednim od znakova Božjeg poziva. “Radio sam desetak godina kao župni suradnik u župi u kojoj sam predavao vjeronauk. To je zapravo bilo vrijeme kada mi Gospodin nije dao mira, i gdje sam u jednom trenutku kroz molitvu shvatio da Gospodin želi da mu se potpuno predam i da mu služim.

Znak poziva na posvećen život je kada vas obuzima strah, a vi ne znate zašto. Primjećujete da vas nešto odvlači i ubacuje u vaše srce sumnju

Veliku ulogu u vraćanju fra Franje na njegov životni put imali su njegovi vjeroučenici koji su ga nagovarali da se vrati u Red. “Dok sam radio kao vjeroučitelj i preispitivao svoje zvanje, najbolju povratnu informaciju davali su mi moji vjeroučenici koji su me poticali i, videći moj način rada, govorili mi: ‘Vratite se, vratite se. Zašto da ne budete svećenik?’ To mi je bio jedan od poticaja koji me svakodnevno mučio i pitao sam se ‘Gospodine ako uistinu želiš da budem samo tvoj i da tebi služim, molim te, daj mi neki znak.”

Jedan od znakova poziva na posvećen život je strah, ispričao nam je bogoslov Franjo kojeg je u mladosti strah odvlačio od predanja Gospodinu i života u sjemeništu. “Znak poziva na posvećen život je kada vas obuzima strah, a vi ne znate zašto. Primjećujete da vas nešto odvlači i ubacuje u vaše srce sumnju. Ja sam u to vrijeme bio dosta mlad i strah je u to vrijeme bio zavladao mojim srcem. Nisam ga se mogao riješiti”, rekao nam je franjevac Franjo Čolakovac.

Kada se Bog po drugi puta očitovao u mome životu, prestao sam tražiti odgovore i napisao sam molbu za primanje u Red franjevaca konventualaca

Dugo je vremena molio i tražio od Gospodina da mu pošalje znak koji će uspjeti prepoznati i uskladiti svoje želje s Božjim planom. Vjeran je Bog i, zajedno s kušnjom, dat će sretan ishod i snagu da kušnju izdržimo, govori Prva Poslanica Korinćanima (1 Коr 10,13). Nakon godina traganja, Bog je progovorio fra Franji kroz molitvu. “Prošlo je nekoliko godina, tijekom kojih me Gospodin samo čekao. Kada se Bog po drugi puta očitovao u mome životu, prestao sam tražiti odgovore i napisao sam molbu za primanje u Red franjavaca konventualaca. Ondašnji ministar general fra Marko Tasca primio me i tako sam danas došao do svečanih zavjeta”, posvjedočio je fra Franjo.

Svi koji se žele odlučiti za Božji poziv i slijediti evanđelje Gospodina našega Isusa Krista, moraju biti spremni služiti

Mladima koji nisu sigurni u svoj životni poziv poručio je neka dobro razluče i razmisle o onome što žele raditi u životu. “Svi koji se žele odlučiti za Božji poziv i slijediti evanđelje Gospodina našega Isusa Krista, moraju biti spremni služiti. To je osnovno – služiti bratu čovjeku i majci Crkvi”, zaključio je novozavjetovani franjevac konventualac fra Franjo Čolakovac.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja