Budi dio naše mreže

Na novim mrežnim stranicama 'Duhovnoga kutka': Kao priprava za ispovijed i euharistiju novi spot pjesme 'Gorka voda'

Za ulazak u dubine molitve, kršćansku meditaciju i kontemplaciju te razmišljanje nad mukom Kristovom – pogotovo u korizmenom vremenu - dovoljno je nekada jako malo, čak i jako jako malo. Vrlo dobro to primjećuju ali i pokazuju svojim evangelizacijskim radom članovi Katoličke evangelizacijske skupine (KES-a) "Duhovni kutak" i to ovaj puta u dvostrukoj mjeri.

/ anh

Ponajprije, KES ‘Duhovni kutak’ pokazuje da nije važno to što je upravo započela s radom njihova prva službena mrežna stranica Duhovnikutak.com – do sada su bili prisutni ‘samo’ na društvenim mrežama – već da se i u buci jednog velegrada može itekako pronaći kontemplativni trenutak i prostor; doslovno u detaljima jednog vrlo ograničenog mjesta.

Upotrijebili su, naime, odnosno snimili vrlo precizno, dio po dio, vitraj ‘Ranjenog Isusa’ u istoimenoj kapelici u samom centru Zagreba – o kojoj brinu dominikanci i dominikanke – i te snimke i kadrove upotrijebili za svoj najnoviji video spot pjesme ‘Gorka voda’ s albuma ‘Uči ću u tvoj hram’, jednog od tri njihova prethodna na kojima je više od 50 pjesama. Sve one su sada u audio formatu dostupni također na novome webu ‘Duhovnoga kutka’.

Pjesma je prvotno zamišljena kao vapaj Isusa za nama, za našom bolnom egzistencijom

Skromni i samozatajni, kao i za sve one druge pjesme koje su uspjeli oplemeniti službenim spotom,  najnoviji video pjesme ‘Gorka voda’ su popratili tumačenjem koje je isto uranjanje u dubine muke Gospodina našega Isusa Krista. Ovo su – dakle – napisali, a prenosimo u cijelosti s Duhovnikutak.com koji ima i svoje geslo ‘Jači si od tame’ po jednoj od njihovih vrlo prepoznatljivih pjesama:

“Pjesma je prvotno zamišljena kao vapaj Isusa za nama, za našom bolnom egzistencijom… Zamišljena je kao molitva i kontemplacija u kojoj možemo doći pod križ i čuti krik Isusovog srca za nama, krik ljubavi: Sine, kćeri gdje si? I možemo ostati pod križem i dati Isusu našu gorku vodu da je ispije i da po drvu križu postane slatka.”

Pjesmu ‘Gorka voda’ – pišu dalje – “možete slušati i dopustiti da vas uvede u kontemplaciju kao pripravu za sakrament ispovijedi, jer je kadra dovesti nas do istinskog susreta s Raspetim, njegovom ljubavlju i njegovom žeđi za nama. Možemo vidjeti snagu njegovog milosrđa, snagu krvi promatrajući rimskog vojnika i Dizmu i njihovu preobrazbu u susretu s Bogom”.

Ali su me neobičan ritam i predivno pjevanje uvijek vodili u raspoloženju negdje, a ni sam nisam znao gdje

KES ‘Duhovni kutak’ je objavo i jedno svjedočanstvo nakon slušanja te pjesme:

“Nakon prvih par slušanja ‘Duhovnog kutka’ u glavi mi je ostala ‘Gorka voda’ kao jedna od najdražih pjesama; nisam razmišljao o nekom (dubljem) značenju same pjesme ili teksta, ali su me neobičan ritam i predivno pjevanje uvijek vodili u raspoloženju negdje, a ni sam nisam znao gdje.”

Isti nastavlja: “Na jednom njihovom susretu u crkvi, čuo sam nagovor u kojem je rečeno da Isus s križa poziva mene da mu dam svoju gorku vodu, svoje grijehe… U tom trenutku sam povjerovao i doživio u sekundi stvarnost kako stojim ispred Isusa koji čeka moju gorku vodu…”

“Uz neočekivane i nezvane suze ponovo sam predao jedan svoj užasan grijeh samo ponavljajući: oprosti, oprosti, oprosti… Iako sam taj grijeh odavno ispovjedio, tek sada sam prvi put stvarno spoznao, iskusio da sam tim grijehom baš Isusu osobno nanio zlo… Preplavilo me kajanje…

Htio bih vas potaknuti da ‘Gorku vodu’ iskoristite i kao pripremu za svetu misu

Pjesma je i euharistijska jer nas uvodi u veliko otajstvo svete mise, tumače članovi ove zagrebačke zajednica koja se rodila među srednjoškolcima u XI. gimnaziji, a danas studentima i obiteljskim ljudima.

“Misa uprisutnjuje žrtvu križa… (Ecclesia de Euharistia)”, poručuju ujedno, a autor teksta nastavlja:

“Htio bih vas potaknuti da ‘Gorku vodu’ iskoristite i kao pripremu za svetu misu. Jer tamo je uprisutnjenje svega onoga što pjesma govori, te može u nama pobuditi i kajanje i otvoreno srce za susret s Gospodinom u pričesti i umnožiti našu vjeru, usavršiti ljubav…”

I o toj temi su objavili jedno kratko anonimno svjedočanstvo:

“U jednom trenutku doživio sam dublje otkrivenje ove pjesme. Kad sam bio u molitvi u mislima mi se pojavila pjesma ‘Gorka voda’, te su mi prolazile riječi i melodija kroz glavu dok nisam začuo glas u srcu: Ova pjesma je euharistijska pjesma. Jedino istinsko mjesto za biti pod mojim križem je sveta misa. Ona je moja žrtva na križu. Jedino si tu istinski pod mojim križem; na svetoj misi donesi mi svoju gorku vodu… Budi svjestan da si na misi pod mojim križem…“

Duhovnik KES-a ‘Duhovni kutak’ je don Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, voditelji profesor Stjepan Arnuš, a suvoditelj Boris Biška.

Video spot objavili su i na svome YouTube kanalu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja