Budi dio naše mreže

Film je predivni prikaz Marijine majčinske ljubavi, ali i hrabrosti Lucije, Jacinte i Franje iz Fatime - djece koja unatoč mitu i prijetnjama nikada nisu zanijekala što su vidjela.

/ at

Voljeni klasik iz 1952. “Čudo Gospe Fatimske” jedan je od najboljih filmova u kojima je prikazano ukazanje Gospe Fatimske, kako je pojašnjeno u osvrtu Pavlinskog centra za studij medija. Redatelji i scenaristi uspješno su ispričali detaljnu priču o ukazanjima vješto vodeći gledatelja kroz tijek događaja, a istovremeno otkrivajući likove djece kojima se Marija ukazala i na koji način je to utjecalo na njihove živote.

Veliki plus ovoga filma je što je usredotočen na djecu, na njihovu ljudskost i svetost, ali na takav način koji je svima privlačan i realističan. Ovaj film priču o ukazanju u Fatimi približava svima nama, pokazujući kako je Gospa najnježnija majka, a mnogi film opisuju kao jedan on najinspirativnijih duhovnih filmova uopće.

Usredotočen na stvarne događaje iz 1917. film prati živote Lucije dos Santos koju glumi Susan Whitney, Jacinte Marto koju glumi Sherry Jackson i Franje Marta kojega glumi Sammy Ogg. U vrijeme kada je Europu zadesila nesreća Prvog svjetskog rata, papa Benedikt XV. izdao je pismo kojim se obratio Majci Božjoj da zaustavi rat, a vjernicima po cijelom svijetu naložio da mole za mir. Film počinje prikazom nedjelje 13. svibnja 1917.

Desetogodišnja Lucija, devetogodišnji Franjo i osmogodišnja Jacinta nakon mise krenuli su čuvati ovce u dolinu. Nakon što su izmolili krunicu iznad jednog izvora ukazala im se divna gospođa svjetlija od sunca. Stupivši s djecom u razgovor Gospa im govori da se ne boje i potiče ih da mole krunicu za kraj rata i mir u svijetu, te im je dala upute da na to isto mjesto dolaze svakog trinaestog u mjesecu sve do listopada.

Roditelji Jacinte i Franja brzo su povjerovali u njihovu priču, međutim Lucijina majka negativno je reagirala i zabranila je Luciji da se vrati na brdo. Lucija se ipak vraća i Gospa joj 13. lipnja kazuje kako će Jacinta i Franjo umrijeti i poći u raj dok će ona živjeti dug život u službi svetosti. Djeca nailaze na dodatne prepreke od strane vlasti i određenih svećenika koji smatraju da vizije možda dolaze od Sotone.

Djevica se ukazala ponovno 13. srpnja te predviđa još gori rat ako svijet ne prestane griješiti (Drugi svjetski rat). Djeci su nudili mito, prijetili su im, čak su ih i zatvorili kako bi zanijekali što su vidjeli. Kako nije bilo moguće naći ikakvih dokaza protiv djece, na kraju su puštena iz zatvora izvan kojega su ih dočekali svi stanovnici Fatime.

Djevica je obećala 13. listopada znak zbog kojega će svi povjerovati, te se procjenjuje da se tada okupilo oko 40 do 70 tisuća ljudi. Gospa se ukazala i rekla da će Prvi svjetski rat uskoro završiti. Točno u podne Djevica je podigla ruke, oblaci su se razdvojili i jarko sunce je obasjalo okupljene – događaj koji su mnogi opisali kao Čudo Sunca.

Film završava kratkim epilogom, vrijeme radnje oko 1951. godine, gdje je prikazana ogromna bazilika na mjestu nekadašnjeg ukazanja, a u bazilici redovnica Lucija moli ispred grobnice gdje su pokopani Jacinta i Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja