Budi dio naše mreže

Uz Veliku subotu donosimo vam duhovne poticaje iz Vjesnika Đakovačko - osječke nadbiskupije. "Isus pobjeđuje smrt, zlo i nasilje, a uspostavlja život, ljubav i milosrđe. Zato dok slavimo dan njegova uskrsnuća, slavimo ujedno i dan njegove pobjede nad smrću i nad zlom. U tome se očituje i ispunjenje Božje namjere da čovjek živi jer je i stvoren da živi, a ne da umre jednom zauvijek", poručuje između ostalog vlč. dr. Antun Japundžić, profesor na KBF-u u Đakovu.

/ mdj

U svetom trodnevlju, na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, kao vjernici proživljavamo najveće tajne kršćanske vjere te dublje poniremo u srž vjere razmatrajući Isusovu muku, smrt i uskrsnuće. Nakon razmatranja Isusove muke i smrti na Veliki petak, Crkva je na Veliku subotu u tišini i iščekivanju Isusova uskrsnuća. Stoga je čitava liturgija vazmenoga bdjenja na Veliku subotu usmjerena na proslavu Isusova uskrsnuća, odnosno proslavu Isusove pobjede nad smrću. 

U vazmenom hvalospjevu, koji je zasigurno jedan od najljepših liturgijskih hvalospjeva, u misi bdjenja na Veliku subotu, među ostalim, pjevamo: »Ovo je noć kad je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao. (…) Ova uskrsna sveta noć ništi grijehe, pere krivice, i nevinost vraća palima, a radost tužnima. Dokida mržnju, uspostavlja slogu i svladava nasilje.« (Vazmeni hvalospjev). Tako nas riječi vazmenog hvalospjeva svečano, sadržajno i na sažet način uvode u vazmeno bdjenje na Veliku subotu te najavljuju razlog radosti i slavlja u vazmenoj noći. Upravo nam te riječi vazmenog hvalospjeva daju naslutiti sadržaj prema kojem je usmjerena kako liturgija vazmenog bdjenja tako i liturgijska čitanja koja čitamo u vazmenoj noći.

Biblijski tekstovi koje čitamo u vazmenoj noći podsjećaju nas kako je Bog tijekom povijesti izbavljao i spašavao svoj narod te kako je uvijek bio uza nj. On, koji je stvorio svijet, kao vrhunac stvaranja stvorio je čovjeka na svoju sliku, ali je čovjek svojim neposluhom odlutao od Boga i udaljio se od svoga Stvoritelja. Međutim, Bog i nakon toga pokazuje svoju veličinu i svoju ljubav i naklonost prema čovjeku. Ni tada ne napušta čovjeka iako se čovjek od njega udaljio. Štoviše, ide korak dalje i šalje svoga Sina Jedinorođenca na svijet da spasi svijet i čovjeka. Tako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem darovao nama ljudima novi život. Upravo redci vazmenog hvalospjeva, koje smo maloprije naveli, oslikavaju nam na lijep i sažet način promjenu koja dolazi Isusovim uskrsnućem. Isusovom mukom, smrću i uskrsnućem nastaje novi život koji pobjeđuje smrt i ukazuje na drukčiju, novu dimenziju življenja. Isus pobjeđuje smrt, zlo i nasilje, a uspostavlja život, ljubav i milosrđe. Zato dok slavimo dan njegova uskrsnuća, slavimo ujedno i dan njegove pobjede nad smrću i nad zlom. U tome se očituje i ispunjenje Božje namjere da čovjek živi jer je i stvoren da živi, a ne da umre jednom zauvijek. 

Ova uskrsna sveta noć ništi grijehe, pere krivice, i nevinost vraća palima, a radost tužnima. Dokida mržnju, uspostavlja slogu i svladava nasilje

Isusovo uskrsnuće ujedno je jamac i našega uskrsnuća te izraz Božje ljubavi prema čovjeku. Zato liturgija vazmenoga bdjenja na Veliku subotu odiše pobjedničkim tonom jer je to noć »kad je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao« (Vazmeni hvalospjev). U ovoj noći snažno odjekuju i riječi upućene ženama koje su nakon Isusove smrti došle na Isusov grob: »Uskrsnu! Nije ovdje!« (Mk 16,6). Ove riječi izražavaju snažnu poruku gdje Bog pokazuje svoje djelovanje i svoju moć. U trenutcima u kojima čovjek više ništa ne može učiniti i gdje je svaki ljudski pokušaj suvišan i uzaludan, u trenutcima kad se čovjek osjeća nemoćan, Bog pokazuje svoju veličinu i svoju moć. U trenutcima beznađa Bog daje nadu uskrisivši Isusa od mrtvih. U trenutcima smrti, Bog daruje život. 

U tome se očituje i ispunjenje Božje namjere da čovjek živi jer je i stvoren da živi, a ne da umre jednom zauvijek. 

Svjesni da je Isus pobijedio smrt i nama svojom smrću i uskrsnućem darovao život, imamo razlog za radost i zahvaljivanje Bogu na tom neizmjernom daru života vječnoga, života u zajedništvu s Bogom. Uskrsli Krist ne samo da je pobijedio smrt i uskrsnuo, nego i nas poziva u zajedništvo s Njim. Kristovo uskrsnuće i nama vjernicima s pravom daje nadu u život jer je njegovo uskrsnuće zalog i našega uskrsnuća. 

U ovoj noći snažno odjekuju i riječi upućene ženama koje su nakon Isusove smrti došle na Isusov grob: »Uskrsnu! Nije ovdje!« (Mk 16,6).

Zato si, slaveći ovu svetu noć kao noć Kristova uskrsnuća, posvijestimo važnost ovoga događaja Kristove muke, smrti i uskrsnuća za naš kršćanski i vjernički život. Uistinu, ova noć jest prekretnica u povijesti spasenja čovjeka kad uskrsli Krist pobjeđuje smrt i paloga čovjeka pridiže, oslobađa grijeha i poziva na život. Upravo ova sveta noć posebna je prigoda i za nas vjernike da dublje uđemo u otajstvo uskrsnuća te bolje upoznamo Uskrsloga Krista.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja