Budi dio naše mreže

Ne samo da Bog nije imao početak, On neće imati ni kraja, jer Bog je vječan. Svima nam je teško razumjeti ovo, jer je Božja priroda daleko iznad svega s čime se možemo povezati: On je izvan prostora i vremena. Sama priroda Boga je postojanje. Bog ima i druge atribute, od kojih se mnoge mogu zaključiti razmišljanjem: Bog je vječan, nepromjenjiv, sveznajući i svemoguć.

/ dz

Ovo je uglavnom metafizičko pitanje, na koje je najbolji odgovor dao sveti Toma Akvinski u svojoj Summa Theologica (vidi I. dio, članak 10, o vječnosti), piše Simply Catholic.

Samo zabave radi, pokušajte se zamisliti oko ovog objašnjenja vječnosti od strane Anđeoskog doktora:

“Odgovaram da, kao što postižemo spoznaju jednostavnih stvari pomoću složenih stvari, tako moramo doseći spoznaju vječnosti pomoću vremena, koje nije ništa drugo nego brojanje kretanja (to jest, promjena od ‘prije ‘ i ‘poslije’. Budući da se slijed javlja u svakom kretanju, a jedan dio dolazi za drugim, činjenica da računamo prije i poslije u kretanju, tjera nas da shvatimo vrijeme, koje nije ništa drugo nego mjera prije i poslije u kretanju. Sada u stvari lišenoj kretanja, koja je uvijek ista, nema ni prije ni poslije. Kao što se stoga ideja vremena sastoji od brojanja prije i poslije u kretanju; tako isto i u shvaćanju jednolikosti onoga što jest izvan kretanja, sastoji se od ideje vječnosti.

“Nadalje, kaže se da se mjere vremenom one stvari koje imaju početak i kraj u vremenu, jer u svemu što se kreće (što je promjenjivo) postoji početak i postoji kraj. Stoga je vječnost poznata iz dva izvora: prvo, jer ono što je vječno je beskrajno — to jest, nema početka ni kraja; drugo, jer vječnost nema sukcesije, budući da je istovremeno cjelovita.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja