Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sveti-toma-akvinski

Sveti Toma Akvinski – apostol modernog doba

Dana 28. siječnja Crkva slavi jednog od najvećih i najbriljantnijih umova u povijesti Katoličke Crkve, svetog Tomu Akvinskog (1225. – 1274.). Zanimljiv članak o tom velikom svetcu za novi je broj Kane napisao Krešimir Cerovac, čiji ulomak donosimo u nastavku.

Vođeni sv. Tomom Akvinskim naučimo se nositi s tugom

Plač je također način da svoju tugu stavimo u Božje ruke. Omogućuje nam da nas tješi Onaj koji je izvor svake utjehe: Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog (2 Kor 1, 3-4).

Sveti Toma Akvinski

Redovnik dominikanac, veliki teolog, mistik i crkveni naučitelj.

Što god činio, samo daj sve od sebe!

Svi ste zasigurno čuli priču kako je sveti Toma Akvinski puno pisao, no kada mu je Gospodin u jednom trenutku pokazao uzvišenost neba i otajstva, on je zamuknuo; jednostavno je utihnuo. Najednom je prestao pisati; čak je potonuo i u samoću. Kad su ga subraća pitala zašto više ne piše, on je jednostavno odgovorio: „Sve je to slama!“

Svemu što nisi Ti, o Bože, kažem: Ne tražim tebe!

"Gospodine, daj mi veliku ljubav, sigurnost bez tame, nepomućenu radost, dobra koja ne prolaze. Udijeli mi to brzo, daj mi ih zauvijek, daj mi ih bez kraja", riječi su molitve sv. Tome Akvinskoga.

Citati sv. Tome Akvinskog primjenjivi na svakodnevni život

Danas slavimo svetog Tomu Akvinskog, dominikanca, crkvenog naučitelja, i možda najvećeg teologa svih vremena, barem prema utjecaju koji je njegov nauk imao u Crkvi i na nju od njegovih vremena pa sve do danas. Živio je i djelovao u 13. stoljeću. Njegove mudrosti i izreke su primjenjive na svakodnevni život.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja