Budi dio naše mreže

"Nitko od nas ne može to sam, ali u konačnici, u Crkvi nikada nisi sam. Potraži nekoga tko ti može pomoći, samo nemoj trpjeti uzalud. Nemoj bježati od ispovijedi, nemoj bježati od problema. Nemoj živjeti od ideje, nego živi stvarnost života. Dođi ti umorni i žedni i Krist će te odmoriti, učinit će to u otajstvu euharistije, ali pomoći će ti u bratu i sestri koji su stručni i mogu ti pomoći. Ne boj se!", piše fra Vinko Brković, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

/ im

U osnovnoj školi igrali smo igru u kojoj su se dvije osobe međusobno udarale po prstima te je cilj bio natjerati drugu osobu da odustane. Nakon nekoliko odigranih rundi shvatio sam kako je najvažnije izdržati do onoga trenutka kada prsti utrnu, jer nakon toga ti je svejedno koliko god te udarali. Tada bi većinom protivnici odustajali od dosade, jer ne bi igra više imala smisla.

Iako smo naizvana dobro, naše stanje je katastrofa jer nas taj problem izjeda iznutra.

Promatrajući danas tu igru i razinu boli u pojedinim etapama igre, vidim kako je povezana s dosta ljudi i njihovim poimanjem boli. U igri, prvi udarci bole toliko da želiš odustati, ali kasnije postaje svejedno iako su posljedice daleko veće i teže za tebe, ti si se navikao na bol i misliš da ona nije problem. Baš kao i u igri, svatko od nas ima neki svoj problem i ne moramo trčati svima ga obznaniti, ali problem postaje daleko veći kada se na njega naviknemo i on počne stvarati “unutarnje krvarenje”. Iako smo naizvana dobro, naše stanje je katastrofa jer nas taj problem izjeda iznutra. Možemo mi staviti masu šminke i lažnog osmjeha, odraditi 100 pokusa u kojima ćemo pokušati pobjeći od problema, ali uvijek ćemo ga nositi sa sobom.

Negirajući problem, ne znači da smo ga riješili, nego znači da će on izbiti negdje kada se najmanje nadamo.

Nosit ćemo ga toliko dugo dokle god nismo spremni iznijeti ga na vidjelo i pokušamo ga riješiti. To nije nimalo lako, ali je nužno kako bismo živjeli. Negirajući problem, ne znači da smo ga riješili, nego znači da će on izbiti negdje kada se najmanje nadamo. Ako hoćete, jednako je i s grijehom, to što ga negiram ne znači da on nije prisutan. Kao što je nužna operacija da bismo zaustavili unutarnje krvarenje, nužna je ispovijed kako bismo se riješili grijeha te je nužna pomoć kako bismo onaj unutarnji problem riješili. Ne boj se čovječe suočavanja s problemom i grijehom.

Nemoj živjeti od ideje, nego živi stvarnost života.

Nitko od nas ne može to sam, ali u konačnici, u Crkvi nikada nisi sam. Potraži nekoga tko ti može pomoći, samo nemoj trpjeti uzalud. Nemoj bježati od ispovijedi, nemoj bježati od problema. Nemoj živjeti od ideje, nego živi stvarnost života. Dođi ti umorni i žedni i Krist će te odmoriti, učinit će to u otajstvu euharistije, ali pomoći će ti u bratu i sestri koji su stručni i mogu ti pomoći. Ne boj se!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinko Brković (@fravinkobrkovic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja