Budi dio naše mreže

Pročitajte što fra Marin Karačić navodi o križevima koje nosimo kroz život na svome Facebook profilu u tekstu "Koji križ mi je od Boga, a koji od mene samoga?". Tekst donosimo u cijelosti.

/ at

Često znamo reći za bilo što da nam se dogodi kako je to Božja volja, kako je to moj križ i kako je Bog to tako htio. Možda je tako ponekad i najlakše, jer vlastitu krivnju je lakše opravdati Božjom voljom, nego reći da sam pogriješio i da sam sām sebi kriv za situaciju u kojoj se nalazim.

Bog nam je dao slobodnu volju, kao najljepši i ujedno najteži dar. Dao nam je slobodu da sami možemo odlučiti kojim putem ćemo ići i za koga i što se odlučiti. Bog nije stvorio zlo, ali ga zbog naše slobodne volje dopušta i upravo zbog svojih krivih odluka i biranjem pogrešnog puta smo često u stanju kakvom jesmo. Bog nam daje križeve kroz život, jer i On je nosio križ, preko križa bivamo snažniji i čistimo svoje duše.

Kristov križ nam je na izgradnju i spasenje. Ali postoje križevi koji nam nisu od Boga, nego smo ih sami sebi nametnuli. I takvi križevi nam nisu često na spasenje, nego su nam nepotreban teret koji vučemo, misleći da Bog to tako hoće. Zato što ponekad nemamo hrabrosti učiniti neki korak, mijenjati svoj život, maknuti se iz grijeha, iz toksičnog odnosa opravdavamo se da je to naše stanje Božja volja za nas. Bog te nikad neće tjerati na grijeh, neće te Bog natjerati da godinama piješ, kockaš, bludničiš, psuješ kako bi to onda bio tvoj križ i kako bi posljedica tvoga grijeha bila Božja volja za tebe. Ne, to je moja i tvoja svjesna odluka; svjesno i slobodno smo se odlučili za grijeh za koji sada snosimo posljedice.

Svaki grijeh nosi svoje “darove” koji nas kasnije tako opterete i obremene. I tako je to bitno u životu razlikovati; što mi je od Boga, a što mi je od mene samoga. Ono što je od Boga mi je spas, a križ koji sam sebi natovario mi je samo teret. Ali Gospodin djeluje i preko naših gluposti i nadilazi i zna naše odluke, pomaže nam u našim padovima i slabostima, pomaže nam nositi i naše vlastite križeve, poziva nas da ih naslonimo na Njegov križ, da svoje boli i patnje naslonimo na Njegove svete Rane kako bi nas iscijelio.

Prihvatimo Njegov poziv, zazovimo Ga da zajedno s njime razapnemo grešnoga sebe kako bismo i mi čisti dočekali jutro Uskrsa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja