Budi dio naše mreže

Na 5. vazmenu nedjelju iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed doc. dr. Davora Vukovića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, docenta pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Vlč. Vuković, između ostalog, ističe: "Sjetimo se, u konačnici, domovina je naša na nebesima, kako nas podsjeća i sveti Pavao."

/ dt

Današnje čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola predstavlja Isusa kao živi kamen, kao dragocjeni kamen ugaoni, kao kamen zaglavni. On je onaj božanski kamen na kojem stoji i o kojem ovisi čitava božanska građevina – Crkva, ali i čitav svijet. On je onaj kamen na kojemu stojimo i svi mi koji smo dio Crkve, svaki vjernik, svaki krštenik. Isus je zaglavni kamen, no i mi smo pozvani biti živo kamenje – to već i jesmo po vjeri i krštenju – te smo sve više pozvani ugrađivati se kao živo kamenje u duhovnu građevinu Crkve te tako pridonositi njezinu rastu i stabilnosti.

Mi vjernici pozvani smo biti živo duhovno kamenje Crkve

Vjerom smo pozvani oslanjati se na Krista i nećemo se postidjeti! Ako vjerujemo, to će nam biti na čast i na spasenje! Isus je kamen zaglavni, a svi mi vjernici pozvani smo biti živo duhovno kamenje Crkve. Veliko je, naime, dostojanstvo nas krštenika, vjernika, od najmanjeg vjernika do pape Franje: mi smo rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni, da, kako nas potiče Petrova poslanica, naviještamo silna djela onoga koji nas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu.

Osim što je dragocjen i zaglavni kamen, Isus je i Put, Istina i Život za one koji u njega vjeruju. Sam se takvim predstavio, kako nam donosi današnje evanđelje. I On, Isus, jer je Sin Božji, smije za sebe govoriti takve snažne riječi, sebe poistovjetiti s Putom, Istinom i Životom. Jer, to On u svojoj biti i jest.

I jer je Život, Istina i Put kojim nam je ići, on nas poziva i ohrabruje: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova.“ Osobito u ovo uskrsno vrijeme, Isus nas ohrabruje da u njega stavimo svoje pouzdanje, svoj život. Osobito snažno njegove riječi odjekuju u ovom vremenu u kojem smo zastrašeni i uznemireni virusom COVID-19, koji je već odnio mnoge živote, koji nas je ispunio strahom i natjerao u izolaciju, koji će tek donijeti nesagledive ekonomske posljedice. No i u takvoj situaciji, Isusove riječi jasno odjekuju: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte.“

Pozvani smo razumno oprezni, ali puni vjere, živjeti ove dane

Pozvani smo, dakle, u vjeri uroniti u zajedništvo s Isusom, u vjeri se povezati s trojedinim Bogom, u vjeri se otvoriti snazi Duha Svetoga, Duha koji je dar Krista Uskrsloga, te razumno oprezni, ali puni vjere, živjeti ove dane. Jer, Isus i snaga njegova Duha veći su i jači i od naših strahova, i od bilo kakva virusa, i od bilo kakve nevolje. Ta sjetimo se, u konačnici, domovina je naša na nebesima, kako nas podsjeća i sveti Pavao. Pa ako se, u krajnjem slučaju, od koronavirusa ili kakve druge nevolje, i mora srušiti naš zemaljski stan, naše zemaljske varljive sigurnosti, naša zemaljska prolazna dobra, pa i sam naš zemaljski život – i tada čovjeku vjerniku najveće dobro ostaje netaknuto, a to je zajedništvo s Kristom Uskrslim i snagom njegova Duha.

Zato Isus ohrabruje: Ne bojte se, u domu Oca mojega ima mnogo stanova, zato sam i rekao idem pripraviti vam mjesto. Ta zar ne molimo, draga braćo i sestre, svaki dan u Očenašu: Dođi Kraljevstvo Tvoje? Zar ne tražimo njegove nebeske stanove svaki dan? Pozvani smo i u ovo uskrsno vrijeme, a onda i u ovo vrijeme koronavirusa, produbljivati svoju vjeru, stavljati sve svoje pouzdanje i sigurnosti u Uskrslog Gospodina, i tada ćemo moći razumno oprezni, ali u dubokom miru i vjeri, živjeti i našu nesigurnu zemaljsku egzistenciju: oprezno i razumno, ali duboko uvjereni u sigurnu i neprolaznu egzistenciju, tj. život u kraljevstvu Božjem, u zajedništvu s trojedinim Bogom koji nas neizmjerno ljubi. Isus je naš Put, Istina i Život; on je kamen zaglavni; on je naša snaga i smisao, zato se ne moramo i ne smijemo tjeskobno bojati, već mirno i radosno živjeti naše zemaljske dane uzdajući se u Gospodina.

Uz dopuštenje uredništva, propovijed vlč. doc. dr. Davora Vukovića prenosimo iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije na koji se možete pretplatiti OVDJE. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja