Budi dio naše mreže

Nakon žestokog okršaja hrvatskih i srpskih snaga početkom ožujka 1994. kod repetitora na prijevoju Ljubovo, između Gospića i Korenice, sukob se nastavio smanjenim intenzitetom. Međutim i takav je odnosio živote hrvatskih branitelja.

/ Borna Marinić

Na otpornoj točki brdo Ozidina 12. ožujka stradao je pripadnik 150. brigade Črnomerec Miroslav Šerbo. Idućeg, 13. ožujka 1994. godine neprijateljski tenk smješten u selu Stanići djelovao je po selima Velika Duboka, Bašić Poljana i Jurkovića Do no bez težih posljedica. Ipak u 15 i 10 jednom je granatom pogodio zapovjedno mjesto 2. bojne 150. brigade koje se nalazilo u školi u selu Pocrnići nedaleko Perušića. U tom napadu ranjen je pripadnik 150. brigade Zoran Mičić, te pripadnici 111. brigade Rijeka Mladen Stehlik, Hrvoje Nimac i Dinko Prelog. Nažalost Dinko Prelog je od posljedica ranjavanja na putu do bolnice preminuo.

Dinko Prelog rođen je 10. srpnja 1973. godine u Zagrebu. Odrastao je u obitelji Stjepana i Božene zajedno sa starijim sestrama Zvjezdanom i Lidijom. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a po zanimanju je bio autolakirer. Pamte ga kao osobu koja je uvijek bila spremna pomoći drugima te kao marljivog i miroljubivog mladića. Bio je član izviđača, a bavio se i glazbom. Imao je izvanredan sluh. Svirao je tamburu i sintisajzer. 

Dvadesetogodišnji Dinko, u rat se uključio tek tjedan dana prije pogibije, kada je služeći redoviti vojni rok mobiliziran u 111. brigadu Hrvatske vojske. Pokopan je uz vojne počasti, 16. ožujka 1994. godine na groblju u Sv. Ivanu Zelini. U sprovodnim su obredima sudjelovali svećenik iz mjesne crkve Sv. Ivana Krstitelja i iz crkve Svih Svetih u Bedenici. Od bojovnika se Dinka u ime postrojbe oprostio zapovjednik Marijo Bukvić. Hrvatski je vitez Dinko Prelog posmrtno promaknut u čin časničkog namjesnika HV, te je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Spomenicom domovinskog rata. Dinkovo je časno ime utisnuto na spomeniku u Sv. Ivanu Zelini i u Ibrišićima kraj Perušića.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja