Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. godine Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo izvršilo je napad na zapovjedništvo i položaje 2. bojne 134. brigade u Stankovcima.

/ Borna Marinić

Napad se odvijao u sklopu napadne operacije „Udar 91“ s ciljem skraćivanja fronte u Ravnim kotarima na području Paljuv – Pridraga – Podgradina – Novigrad, Poličnik – Suhovare i otvaranja mogućnosti daljnjeg napredovanja u smjeru Zadra. Operaciju je predvodio 9. kninski korpus JNA. Tog dana u 15.20 sati neprijateljski migovi napali su zapovjedništvo 2. bojne 134. brigade smješteno u osnovnoj školi. Djelovali su žestokim topništvom po cijeloj bojišnici kao predigra pješačkom napadu. Međutim, i taj pokušaj im je propao, oni se čak nisu usudili krenuti u napad pješačkim snagama.

Tom prilikom ranjeno je četvero branitelja među kojima i osamnaetogodišnji Branimir Mamić. Taj mladi hrvatski vitez preminuo je od posljedica teškog ranjavanja u šibenskoj bolnici nakon četiri dana. Pokopan je na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku jer je rodno mjesto Lišane bilo okupirano do „Oluje“ nakon čega su njegovi posmrtni ostaci prenešeni u obiteljsku grobnicu. Koliko je volio svoju domovinu, govore i ove riječi:

“Toliko je volija Domovinu jer su ga roditelji kao maloljetnika dva puta vratili kući iz 113 br. Šibenik u kojoj mu se već nalazija brat Mladen…Kad je treći put poša u 134. br roditelji su vidili da mu ne mogu zabranit da ide branit Domovinu samo su rekli ‘čuvaj se i vrati se‘”.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja