Budi dio naše mreže

O napetosti između JNA i građana na virovitičkom području već je bilo riječi u Domoljubnim minutama ovog mjeseca. Da se stanje nije popravilo uhićenjem oficira JNA govori i događaj od 10. srpnja 1991. kada su građani blokirali kolonu vozila JNA koja se kretala prema hrvatsko-mađarskoj granici.

/ Borna Marinić

O tome je podrobno pisao povjesničar Darjan Godić u znanstvenom članku “Stanje sigurnosti, javnog reda i mira na području općine Virovitica 1991. godine”. Prema policijskom izvješću, vozila se nisu pridržavala dogovorenog plana puta te su se našla pred kućom Ivana Belanija koji je kao zapovjednik ZNG-a u Suhopolju i organizirao blokadu kolone. On je u siječnju ’91. optužen za oružanu pobunu zajedno s ostatkom tzv. Virovitičke skupine. Za razliku od većine pripadnika te skupine Belani nije uhićen jer tada nije pronađen.

Nakon zaustavljanja, iz kolone se 29 vojnika JNA predalo Zboru narodne garde. Vojnici su autobusom prebačeni prema Bjelovaru, dok je njihovo naoružanje zadržao ZNG. Situacija je bila vrlo opasna jer je načelnik štaba 5. vojne oblasti JNA general-pukovnik Andrija Rašeta prijetio zamjeniku ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Slavku Degoriciji da se takvi postupci ne mogu tolerirati.

Situaciju su smirili predsjednik općinskog odbora HDZ-a Đuro Dečak i načelnik Policijske stanice Antun Troha koji su uvjerili pripadnike ZNG-a i građane da propuste kolonu uz pratnju policije. Načelnik Troha i predsjednik Dečak, kako bi ubuduće izbjegli incidente, pozvali su u obližnju gostionicu dva oficira JNA koji su vodili kolonu.

Ubrzo je u gostionicu upao Belani koji je u strop ispalio više hitaca, a potom je razoružao oficire i načelnika Trohu. Nakon što ih je razoružao, Belani je oficire vezao lisicama. Tek intervencijom predsjednika Izvršnog vijeća SO Antuna Habijanca, Belani je pustio sve taoce.

Čini se da je Belani, kojeg u siječnju 1991. JNA nije uspjela uhititi s ostalim članovima Virovitičke skupine, dolazak vojnih vozila pred svoju kuću protumačio kao pokušaj uhićenja. Prema izvješću Komande virovitičkoga garnizona nije postojao plan za uhićenje Belanija već je kolona vojnih vozila greškom skrenula u njegovu ulicu.

Bez obzira na to što je sukob izbjegnut te što su obje strane pokazivale spremnost na dijalog ubrzo su uslijedili potezi JNA koji su uznemirili dio građana Virovitice. Naime JNA je 18. srpnja 1991. započela s utvrđivanjem virovitičke kasarne. Istoga je dana došlo do pucnjave u središtu grada i u blizini vojarne kada su nepoznate osobe otvorile vatru na straže ZNG-a koje su uzvratile. Napetosti su se pojačavale sve do oslobađanja Virovitice u rujnu 1991.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja