Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. godine u dubini neprijateljskog teritorija poginuo je heroj Domovinskog rata Berislav Gagulić.

/ Borna Marinić

Berislav Gagulić rođen je 1. prosinca 1959. godine u Bosanskoj Gradiški od majke Stefanije, rođene Nezić i oca Antuna. Imao je srednju stručnu spremu i prije rata radio je u Vodoprivredi u Novoj Gradiški. Početkom Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku dragovoljno je 28. lipnja 1991. godine pristupio Zboru narodne garde. Bio je pripadnik je Prve dragovoljačke postrojbe u Novoj Gradiški tzv. Žgeline bojne.

Imenovan je zapovjednikom izviđačkog voda, a od rujna 1991. pripadnik je netom osnovane 121. brigade. Ratovao je na novogradiškom bojištu, osobito na glavnom pravcu napadaja JNA koja se probijala pravcem Stara Gradiška, Novi Varoš, Okučani. Sudjelovao je u teškim borbama od 3. do 16. rujna 1991. godine pod zapovjedništvom Ante Gotovine. Sa svojim izviđačkim vodom djelovao je u čestim diverzantskim akcijama u šumi Prašniku. Poginuo je 31. prosinca 1991. godine u Novom Varošu prilikom presijecanja prometnice Stara Gradiška-Okučani.

Berislav Gagulić pokopan je uz sve vojne počasti na Mirogoju u Zagrebu. Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Ukazom predsjednika Republike Hrvatske posmrtno je dobio počasni čin bojnika Oružanih snaga RH. Iza sebe ostavio je suprugu Mirjanu te sinove Martina i Vladimira.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja