Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo:

  • Na današnji dan, 4. svibnja 1991. predsjednik Izvršnog vijeća SAO Krajine Milan Babić uputio je pismo predsjedniku Predsjedništva SFRJ dr. Borisvu Joviću uoči izvanredne sjednice Predsjedništva SFRJ u kojem upozorava da je „svaki razgovor o rješavanju jugoslavenske državno-političke krize koji, uz ostale, ne uključuje i legitimne predstavnike srpskog naroda u SAO Krajini i Republici Hrvatskoj, pogotovo kada se on odnosi na ove dijelove zemlje, unaprijed osuđen na neuspjeh i predstavlja samo daljnji izvor nesporazuma”.
  • Izvanredna sjednica Predsjedništva SFRJ, održana je istog dana u palači federacije u Beogradu pod predsjedanjem Borisava Jovića. Na njoj se razmatrala političko-sigurnosna situacija u zemlji povodom najnovijih događaja u Hrvatskoj, posebno u Kninskoj krajini i Borovu Selu. Sjednici su uz članove Predsjedništva SFRJ prisustvovali predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Ante Marković, savezni sekretar za unutrašnje poslove Petar Gračanin i načelnik Generalštaba oružanih snaga general pukovnik Blagoje Adžić. Umjesto predsjednika RH dr. Franje Tuđmana sjednici je prisustvovao predsjednik Vlade RH Josip Manolić.
  • Predsjedništvo je osudilo svaku uporabu sile te zahtijevalo da se odmah u cijeloj zemlji bezuvjetno prekinu sve aktivnosti koje bi mogle dovesti do novih nereda i sukoba. Sjednicu je održalo i Savezno izvršno vijeće. Zaključeno je da do konačnog dogovora o budućem uređenju odnosa neće biti prekrajanja Jugoslavije i njezinih pojedinih dijelova, odnosno da neće biti promjene unutarnjih ni vanjskih granica zemlje. SIV je pozitivno ocijenio ulogu JNA te najavio da će poduzeti mjere za utvrđivanje okolnosti i činjenica koje su dovele do najnovijih sukoba s ljudskim žrtvama.
  • U povodu događaja u Hrvatskoj kongresmen Wilham Bromfield, obraćajući se američkom Kongresu, rekao je da američka vlada mora preispitati svoju politika prema Jugoslaviji i srpskom tvrdoglavom stajalištu Slobodana Miloševića.
  • Situacija je i u Dalmaciji u Slavoniji i dalje bila napeta. U Vukovarskoj i Vinkovačkoj općini i dalje je bilo najkritičnije – vlada samo prividan mir, naoružane straže okruživale su većinu sela te dvije općine, a rijetke su bile ceste bez prepreka. 
  • Noć 3./4. svibnja na području Vinkovaca bila je kao i prethodna. Snage JNA i dalje su bile na ulazu u Borovo Selo, a oklopne jedinice JNA stigle su i u Dvor na Uni. Riječna flotila INA spriječila je djelovanje hrvatske policije na Dunavu, otevši brod Policijske uprave Osijek. Tako je od svibnja ’91. JNA je nadzirala riječni tok Dunava.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja