Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske, autorice Marije Sentić, izdvajamo važne događaje.

/ Borna Marinić

Kao i prethodnih dana, 25. kolovoza 1992. godine nastavilo se razaranje Slavonskog Broda. Od 8 do 19 sati na grad je palo šezdesetak topničkih granata, a grad je gađan i zapaljivim granatama. Pored Slavonskoga Broda topništvom su gađana i sela Šumeće, Zbijeg, Kaniža i Bebrina u zapadnom dijelu općine. Neprijateljsko topništvo djelovalo je i na Bosanski Brod, na koji je ispaljeno tridesetak projektila. To područje nadlijetali su neprijateljski zrakoplovi, koji su raketirali položaje HVO-a. Protuzračna obrana HV-a srušila je jedan zrakoplov. Novi incidenti dogodili su se uzduž fronte uz Kupu i Koranu; nekoliko detonacija i eksplozija odjekivalo je u Karlovcu.

Na današnji dan 1995. godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio je u Predsjedničkim dvorima senatore Sjedinjenih Američkih Država Roberta Kerreya i Johna Warnera. Razgovoru su bili nazočni posebni izaslanik predsjednika Republike Žužul, pobočnik predsjednika general bojnik Kašpar i zamjenica savjetnika za vanjsku politiku Anica Damić.

Razgovarali su o aktualnim političkim pitanjima i stanju u Republici Hrvatskoj nakon oslobađanja hrvatskih okupiranih područja, o mogućnostima mirne reintegracije istočne Slavonije i Baranje i o perspektivama mirovnog procesa u BiH te o povijesnim uzrocima velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i Republiku BiH.

Predsjednik Tuđman istaknuo je čvrsto opredjeljenje hrvatskih državnih vlasti da se okupirana područja Hrvatske reintegriraju mirnim putem. No to se može postići samo ako se međunarodna zajednica čvrsto drži sankcija protiv Savezne republike Jugoslavije, naglasio je dr. Tuđman.

Pomoćnik američkoga državnoga tajnika za Europu i Kanadu Richard Holbrooke iznio je načela američkog mirovnog prijedloga. Načela od kojih polazi američki prijedlog mirovnog rješenja jesu: cjelovita BiH, poštivanje teritorijalnog integriteta Hrvatske, uključivši istočnu Slavoniju, podjednaki tretman svih etničkih grupa u svakoj državi te, nakon što se postigne mir, gospodarska obnova regije. SAD su pozvale Italiju da se uključi u rad proširene Kontaktne skupine zadužene za krizu u bivšoj Jugoslaviji.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja