Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske, autorice Marije Sentić, izdvajamo nekoliko važnijih događaja.

/ Borna Marinić

Na današnji dan 1991. godine Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić primio je u Zagrebu delegaciju legitimne Skupštine Kosova, koju je prema važećem Ustavu SFRJ na nelegitiman način raspustila Srbija. Delegacija je predsjednika Mesića izvijestila o teškom stanju na Kosovu, a posebno je bilo riječi o kršenju ljudskih i nacionalnih prava, o protjerivanju Albanaca s Kosova, o rušenja svih legalnih institucija vlasti itd.

Istog dana na zatvorenoj sjednici Vlada RH zaključila je da je došlo vrijeme za zauzimanje stajališta prema ulozi JNA u sukobima u Republici Hrvatskoj, jer prema obrazloženju ministra obrane RH Šime Đodana terorizam „neće moći biti savladan bez sukoba s Armijom“.

Ministar pravosuđa i uprave tog 24. srpnja ’91. u ime Vlade RH izdao je tri naredbe o poduzimanju posebnih mjera u općinama Hrvatska Kostajnica, Vukovar i Podravska Slatina. Tim naredbama raspuštaju se skupštine tih triju općina, razrješuju se izvršna vijeća i prestaju mandati predsjednicima i potpredsjednicima te predsjednicima i članovima izvršnih vijeća, kojima stoga istim danom prestaje i radni odnos. Ministar je imenovao povjerenike Vlade: u općini Hrvatska Kostajnica Vinka Mijočevića, u Vukovaru Marina Vidića (zvanog Bili) u općini Podravska Slatina Antu Šimaru.

Svečano je bilo u Sisku gdje je predstavljen novi tip oklopnog transportera proizvedenog na području Republike Hrvatske za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja