Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 7. prosinca 1991. godine, pri Zapovjedništvu obrane grada Osijeka formirana je 68. bojna vojne policije. U vojnu policiju su selektivno birani najhrabriji ljudi velikog autoriteta koji su se dokazali na ratištu te imali hrabrost za izvršavanje najtežih borbenih zadaća kao i autoritet među kolegama pripadnicima Hrvatske vojske.

/ Borna Marinić

Početkom 1992. na mjesto zapovjednika 68. bojne vojne policije umjesto Vladimira Burića imenovan je Ante Gilja iz Nuštra koji pristupa ustroju zapovjedništva, inspekciji stanja i uvezivanju svih postrojbi u jedan sastav. Od tog trenutka počinje sustavno djelovanje svih postrojbi koje su do ustroja 68. bojne vojne policije radile svaka za sebe. Najveća ideja bila je da se vodovi i druge postrojbe vojne policije objedine i da zapovjedi primaju s jednog mjesta. Taj problem rješava se ustrojem bojne u čiji sastav ulaze sve postojeće postrojbe i od tada djeluju: 1.satnija u Osijeku, zapovjednik je bio Goran Vrban; 2.satnija u Osijeku, zapovjednik je bio Miroslav Pauzar; Komandni vod u Osijeku, zapovjednik je bio Ivan Delija; Odjel kriminalističke Vojne policije u Osijeku, voditelj je bio Ivan Bertagin; 3.satnija u Vinkovcima, zapovjednik je bio Franjo Čopčić; 4.satnija u Slavonskom Brodu, zapovjednik je bio Slavko Bilandžija; 5.satnija u Požegi, zapovjednik je bio Ivica Mikulić.

U sastavu združenih snaga vojne policije, pripadnici 68. bojne vojne policije iz ravne Slavonije odlaze u borbena djelovanja u krševito dubrovačko zaleđe i na sva druga bojišta gdje je hrvatski narod vodio borbu za svoju opstojnost. Nakon povratka s južnog bojišta, u tim kratkim razdobljima između borbenih i vojnopolicijskih zadaća postrojba se ustrojava, opremljuje i uvježbava za zadaće koje su pred njima.

Početkom 1993. pripadnici 68. bojne vojne policije u sastavu združene borbene bojne Vojne policije odlaze u zadarsko zaleđe gdje sudjeluju u borbenim djelovanjima u operaciji “Maslenica”. Nakon završetka operacije “Maslenica” pripadnici 68. bojne vojne policije ostaju u akciji obrane zadarskog zaleđa.

Tijekom 1995. godine 68. bojna vojne policije je sudjelovala u operacijama oslobađanja okupiranog dijela Republike Hrvatsk “Operaciji Bljesak”. Nakon završetka vojnog djela operacije u Okučanima ustrojava svoju izdvojenu privremenu postaju i na oslobođenom području uspostavlja crtu obrane te potpuni nadzor i osiguranje oslobođenog područja u suradnji s djelatnicima MUP-a RH. Tijekom “Operacije Oluja” 68. bojna vojne policije raspoređena je u obrani grada Osijeka radi sprječavanja mogućeg prodora iz pravca istoka. Bojna je pripremana i bila spremna za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije te je sudjelovala u operacijama “Zid” i “Fenix”.

Poslije “Operacije Oluja” trebalo je rješavati problem okupiranog područja hrvatskog Podunavlja i Baranje. 68. bojna vojne policije je izvršavala brojne zadaće u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, pri čemu je dala svoj veliki doprinos. Kruna toga bio je 8. lipnja 1997. kada su u “Vlaku mira” s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom bili i pripadnici 68. bojne vojne policije.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga    i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim  promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja