Budi dio naše mreže

Liječnici su Randyju i Evelyn James preporučili da pobace njihovu bebu. Odbili su liječnike bez razmišljanja. Umjesto toga, osnovali su organizaciju koja trudnicama pomaže izabrati život.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Utemeljena 2006., Zaklada Paul Stefan vodi se motom “Spasiti bebe, jedna po jedna mama”. Zaklada osnažuje trudnice i novopečene majke u tri ključna područja, pružajući im siguran stan i dobru prehranu, životne vještine i obuku te kvalitetnu zdravstvenu skrb, prenosi Catholic News Agency.

Foto: paulstefanhome.org

Organizacija sa sjedištem u gradiću Locust Grove, u američkoj saveznoj državi Virginia, dobila je ime po Paulu Stefanu, bebi za koju su liječnici predviđali da će umrijeti prije rođenja. Njegovi su roditelji svoju priču 6. kolovoza 2021. ispričali za emisiju News In Depth koja se emitira na EWTN.

Paul je poživio 41 minutu, dovoljno da ga zagrle i izljube

“Liječnik nam je rekao: ‘Vaše dijete ima dijafragmatsku herniju. Razmišljate li o pobačaju?‘ Kasnije ih je više liječnika savjetovalo da osiguraju kasni pobačaj za bebu kojoj je dijagnosticirana smrtonosna plućna bolest. Paulovi roditelji su to odbili. Odabrali su život – i Paul je nekim čudom živio čak 41 minutu nakon rođenja.

Randy je naglasio radost susreta sa svojim sinom: “Rodili smo našu bebu, držali je, ljubili, fotografirali te je i sva naša obitelj mogla ući i držati bebu Paula.”

Paul je ime dobio po o. Stefanu Paulu Starzynskom, obiteljskom prijatelju koji je podržavao obitelj James na svakom koraku. Tijekom mise zadušnice kojoj je prisustvovala, Evelyn se sjetila da vlč. Stefan često citira majku Angelicu, osnivačicu EWTN-a: “Ako ste spremni učiniti nešto smiješno, Bog će učiniti nešto čudesno.” I upravo se to dogodilo.

Osnivanje Zaklade

Nadahnuti malim Paulom, Randy, Evelyn i vlč. Stefan osjetili su poziv pomagati trudnicama i novopečenim mamama pružanjem sredstava i pomoć. Tada su osnovali Zakladu “Paul Stefan” u kojoj je vlč. Stefan sada duhovni asistent.

Bračni par James i o. Stefan / Foto: paulstefanhome.org

“Kad pomogneš jednoj bebi i jednoj majci, zapitaš se ‘Zašto ne bih mogao pomoći dvjema?’, naglasio je. “A onda, kako mogu pomoći troje?” Dosad su tako pomogli stotinama dok služe u okolici Fredericksburga i području sjeverne Virginije.

Jedna od tih žena je Samantha Mikelson, koja je ranije bila beskućnica. “Doslovce sam se borila, ali sama”, rekla je za EWTN News In Depth. Obitelj James opisala je kao “vrlo strpljivu” i naglasila da se “s vama sastaju ondje gdje se vi nalazite”. Samantha, koja sada ima prekrasnu djevojčicu, pohvalila je program. “Zapravo nam se plaća školovanje i jamči praksa, a osiguravaju nam i prijenosna računala i sve ostalo.”

U planu su kuće po cijeloj državi

Početkom kolovoza Zaklada je u gradu Orange u Virginiji otvorila novi dom u koji se može smjestiti do 21 žena s djecom. “Kad žene dođu ovamo, imaju sve za sebe kako bi mogli stati na noge, vratiti svoje dostojanstvo i nastaviti dalje”, opisao je Randy. “Među ostalim, Zaklada ovim ženama pruža obrazovanje i osposobljavanje za posao”, rekao je John Kleinsmith, direktor obrazovanja spomenute Zaklade.

Majka i beba / Foto: paulstefanhome.org

Obrazovni program samo je još jedno proširenje mogućnosti koju Zaklada Paul Stefan pruža, osim hrane, skloništa i ohrabrenja.

Uz veću pomoć i podršku, obitelj James i vlč. Stefan mole da jednog dana mogu voditi ovakve kuće po cijeloj zemlji za žene kojima je to potrebno. Oni već znaju da na nebu imaju prijatelje koji navijaju za njih, uključujući maloga Paula.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja