Uoči Uskrsa mnoge domaćice polako spremaju i blagdansku trpezu. Nekada je slavlje bilo nezamislivo bez biškotina. Naime, Paški baškotin najstarija je slastica koja se proizvodi u bendiktinskom samostanu u Pagu. Baškotin je vrsta tvrdog slatkog prepečenca spravljen po posebnoj samostanskoj recepturi.
Paške benediktinke ga proizvode više od tristo godina. Bio je uvijek važan prilog jelu u posebnim prigodama. Goste se u prijašnjim vremenima dočekivalo biškotinima i bijelom kavom i niti jedno obiteljsko slavlje nije se moglo zamisliti bez baškotina.
Baškotin je zaštićen i smije se proizvoditi i kupiti samo u benediktinskom samostanu, što je veliko priznaje benediktinkama koje ga proizvode.
Benediktinke oduvijek tijekom miješenja tijesta i pečenja biškotina mole krunicu.
Iz starih se kronika doznaje kako su paške biškotine obožavale i redovito naručivale carica Marija Terezija i brojne plemkinje u Italiji, Francuskoj i posvuda po Europi.
Našoj Ines Grbić sestra Placida Sikirić otkrila je recept pečenja Paškog baškotina: