Budi dio naše mreže

Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu predstavlja svojevrsnu riznicu sačuvane tradicije i još uvijek oživotvorene prakse. Ono po čemu su koludraški srednjovjekovni specijaliteti prepoznatljivi i osebujni jest činjenica da je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje.

/ hk

Benediktinike iz samostana Sv. Margarite u Pagu tijekom svoje su duge povijesti molile i radile s ljudima grada Paga i Zadarske nadbiskupije. Čuvale su baštinjene svetinje promičući kršćanske, benediktinske vrijednosti i hrvatsku kulturu. Poznati i zaštićeni izvorni hrvatski proizvodi su paški baškotin, koludraška štrika i kolacić koje koludrice Sv. Margarite izrađuju po starim recepturama preko 300 godina.

Naglašena je njihova izvornost i specifičnost okusa proizvoda koji proizlaze iz receptura po kojima su ga izrađivale i po kojem  ga i danas izrađuju koludrice Samostana benediktinki u Pagu, piše na mrežnoj stranici samostana benediktinki sv. Margarite.

Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu predstavlja svojevrsnu riznicu sačuvane tradicije i još uvijek oživotvorene prakse. Izrada kolačića i koludraške štrike ima za cilj očuvanje i razvoj specifične povijesno ukorijenjene kreativne gastronomske vještine kojoj je benediktinska zajednica povijesno ishodište. Ono po čemu su koludraški srednjovjekovni specijaliteti prepoznatljivi i osebujni jest činjenica da je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje.

Paški baškotin

Nositeljice umijeća izrade  paškog baškotina su redovnice, koludrice benediktinskog  Samostana Sv. Margarite u Pagu, koje iz generaciju u generaciju čuvaju tradicionalni način izrade, čime biva naglašena izvornost  i specifičnost okusa koji proizlazi iz recepture po kojem su ga  izrađivale i po kojem ga i danas izrađuju koludrice Samostana benediktinki u Pagu. Baškotin je bio i ostao (zbog okusa i dugog roka trajnosti kao proizvoda)  nezaobilazni dio slavljeničke i svečane obiteljske trpeze, prikladan i lijep poklon milim i poštivanim osobama, ukusan zalogaj.  Mještani grada Paga i otočani izrazito vole i cijene  paški baškotin  izrađen u Samostanu Sv. Margarite u Pagu.

Paški baškotin / Foto: benedictus.hr

Badešina torta

Autohtona badešina torta koja se radila i radi isključivo za poglavaricu samostana, badešu, nekoliko puta godišnje za važne datume. Ima za cilj očuvanje i razvoj specifične, povijesno ukorijenjene kreativne gastronomske vještine kojoj je benediktinska zajednica ishodište.

Badešina torta / Foto: benedictus.hr

Kolacić

Kolacić je mekano pecivo sa aromom anisa koje se radi u obliku , koluta. Ima izrazito ugodan miris i okus. Kolacić  je nositelj znaka “Hrvatski otočni proizvod”.

Kolacić / Foto: benedictus.hr

Pandešpanj

Pandešpanj je ukusni tradicionalni srednjovjekovni biskvit kolač.

Pandešpanj / Foto: benedictus.hr

Rafijoli

Rafioli su tradicionalni paški kolači koji se pripremaju po staroj recepturi. Izrada je od prhkog tijesta u obliku trokuta s nadjevom od oraha.

Rafijoli / Foto: benedictus.hr

Koludraška štrika

Koludraška štrika prepoznatljiva je i osebujna, a riječ je o proizvodu originalne kvalitete, rađena u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje. Koludraška štrika je nositelj znaka “Hrvatski otočni proizvod”.

Koludraška štrika / Foto: benedictus.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja