Budi dio naše mreže

Ključna riječ: paski-biskoti

Paški baškotin proizvodi se samo u benediktinskom samostanu u Pagu uz molitvu

Uoči Uskrsa mnoge domaćice polako spremaju i blagdansku trpezu. Nekada je slavlje bilo nezamislivo bez biškotina. Naime, Paški baškotin najstarija je slastica koja se proizvodi u bendiktinskom samostanu u Pagu. Baškotin je vrsta tvrdog slatkog prepečenca spravljen po posebnoj samostanskoj recepturi.

Kako se rade Paške biškotine?

Povodom proslave 700. obljetnice osnutka benediktinskog samostana u Pagu, upoznali smo sestru Placidu Sikirić koja je predana svom radu. Zatekli smo je kako u mješalici mijesi brašno i pravi Paške biškotine. Naime, na dnu te miješalice bila je cedulja s natpisom "Nema praha u mješalici". Na naše pitanje "Što to znači, čemu ta napomena?", s. Placida se nasmijala i rekla: "Ako ja umrem, da sestre znaju!".

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja