Budi dio naše mreže

Ključna riječ: paski-baskotin

Više od 500 godina miris baškotina širi se ulicama grada Paga

O višestoljetnoj tradiciji paškog baškotina, tvrdog slatkog prepečenca koji se proizvodi samo u benediktinskom samostanu sv. Margarite u gradu Pagu na istoimenom otoku, govorili smo u emisiji 'Kulturni biseri Hrvatske'. O ukusnom baškotinu razgovarali smo sa suradnicom paških benediktinki Anom Bukša, koja nas je upoznala s ovom tradicijom zbog koje u redovima stoje ne samo Pažani, nego i mnogi turisti.

Paški baškotin proizvodi se samo u benediktinskom samostanu u Pagu uz molitvu

Uoči Uskrsa mnoge domaćice polako spremaju i blagdansku trpezu. Nekada je slavlje bilo nezamislivo bez biškotina. Naime, Paški baškotin najstarija je slastica koja se proizvodi u bendiktinskom samostanu u Pagu. Baškotin je vrsta tvrdog slatkog prepečenca spravljen po posebnoj samostanskoj recepturi.

Paške koludrice izrađuju specijalitete po receptima starim preko 300 godina!

Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu predstavlja svojevrsnu riznicu sačuvane tradicije i još uvijek oživotvorene prakse. Ono po čemu su koludraški srednjovjekovni specijaliteti prepoznatljivi i osebujni jest činjenica da je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja