Budi dio naše mreže

Budući da sveci svoju poeziju često usmjeravaju prema Bogu, najbolje je njihove pjesme iščitavati kao molitvu. Upoznajmo nekoliko svetaca koji su za života bili i veliki pjesnici.

/ mp

Sveti Franjo iz Asiza

Kad govorimo o skromnom utemeljitelju Reda manje braće, mislimo na čovjeka koji je odbacio materijalno bogatstvo i putove svijeta. Lako možemo zamisliti mladolikog, strastvenog Francesca di Pietra di Bernardonea kako se lišava dobro poznatog života i ostaje bez nasljedstva.

Slijedeći poticaje Duha Svetoga, Franjo je krenuo oživljavati život Crkve. Pamtimo ga i kao sveca u prirodi, prijatelja ptica i krotitelja divljih životinja zbog čega ga je 1979. godine papa Ivan Pavao II. proglasio svecem ekologije.

Poznat je prema pisanju “Pjesme brata Sunca”, odnosno “Pjesme stvorova”, javlja ChurchPop. Neki povjesničari smatraju da je “Pjesma stvorova” jedna od prvih velikih pjesama na talijanskom jeziku.

Sveti Toma Akvinski

Najčešće poštovan zbog svojih uzvišenih filozofskih postavki, sveti Toma Akvinski bio je jednako kreativan skladatelj kao i briljantni učenjak. Najpoznatiji po svom arhivskom djelu Summa Theologiae, Akvinski je svoje talente stavio u službu na veću slavu Božju.

Bio je prilično vješt u glazbenoj umjetnosti, stvarajući takve euharistijske himne kao što su Adore Te Devote i Pange Lingua.

Sveta Katarina Bolonjska

Katarina Bolonjska nije toliko poznata poput svetog Patrika, svetog Antuna i mnogih drugih, ali njezina je priča ipak zadivljujuća.

Katarina je rođena početkom 1400-ih i umrla je oko 1463. Kada je imala samo 13 godina, ušla je u samostan i postala je franjevka.

Iako je bila savršeno sretna što je odrađivala svakodnevne zadatke vezane uz samostan, Katarina se istaknula u pisanju i glazbi. Danas joj se utječu umjetnici.

Sveti Ivan Pavao II.

Energičan po prirodi, odazvao se svećeničkom pozivu i postao papa, ali istovremeno je gajio duboko zanimanje za poticanje kreativnosti. Zanimalo ga je sve – od izvedbenih umjetnosti do pjesničkih razmišljanja.

Za vrijeme papinstva, napisao je dramu “Zlatarnica” koja se bavi brakom kao sakramentom te veliki broj pjesama.

Mnoge njegove pjesme za temu odnos Krista prema čovjeku ili Majci Mariji. Većina njegovih pjesama nastale su kao posljedica razmatranja evanđelja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja