Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sv-franjo-asiski

10 poticajnih misli svetaca za duhovni rast i razvoj

Na svetkovinu Svih svetih spominjemo se svih svetaca i blaženika Katoličke crkve koji su kanonizirani, ali i onih koji to još nisu, jer smo svi pozvani biti sveti. Ovim povodom donosimo nekoliko misli svetaca koje su tu da nas potaknu na življenje svetosti kroz svakodnevni život.

Prijateljstvo između sv. Franje i gospođe Jakobe – primjer istinske kršćanske ljubavi

Jakoba je ostala zapažena zbog svoje plemenitosti i svetosti. Ona i sv. Franjo Asiški bili su istinski prijatelji preko deset godina. Oboje, i Franjo i Jakoba, imali su veliku i snažnu ljubav prema Kristu i to je bio temelj njihova vjernog i srdačnog prijateljstva. Franju je nju nazivao "brat Jakoba" jer je o njoj razmišljao kao o jednom od svoje braće.

Grijeh svećenika ne ugrožava valjanost sakramenta

Sveti Franjo Asiški je bio u stanju dignuti pogled iznad grijeha nekog određenog svećenika, redovnika ili biskupa do značenja službe koju je ta osoba vršila. Franjo je znao da su svećenici zaređeni da posvećuju euharistiju i dodjeljuju sakramente.

Ni na nebu ni na zemlji ne može naći ništa slično što zavrjeđuje takvo štovanje!

Gorljiva ljubav sv. Franje Asiškoga prema Gospodinu osobito se očitovala u štovanju Presvetog sakramenta. To pokazuje njegova čuvena oporučna molitva sa smrtne postelje. “Klanjamo ti se, presveti Gospodine Isuse Kriste, ovdje i po svim crkvama diljem svijeta, i blagoslivljamo te, jer si po svom Svetom križu otkupio svijet.”

Nemoguće je živjeti kršćansko siromaštvo bez milosti Božje

Nakon što je bogat mladić odbio Kristov poziv da sve rasproda, razdaje siromasima i slijedi Krista, Isus je rekao: “Kako je teško imućnicima u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz uši iglene, nego bogatašu u kraljevstvo Božje!” Koji su to čuli, rekoše: “Pa tko se onda može spasiti?” A on će: “Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu” (Lk 18, 24-27). Život sv. Franjo tek je jedan primjer istinitosti Gospodinove gornje tvrdnje.

U nevoljama i brigama života zazovimo pomoć svetaca

Budući da su sveci po Kristu pobijedili grijeh, mogu pomoći i nama u našim borbama. Oni među nama koji posebice štuju sv. Franju imaju osobu koja je već prije nas vodila mnoge jednake bitke protiv zla i pobjeđivala je u Kristu. Franjo je živio u drugo doba, ali njegove su kušnje bile jednake našima.

Oni koji u ovom svijetu bježe od patnje, bježe i od ljubavi!

Dok promatramo križ vidimo istodobno beskrajnu ljubav i beskrajnu patnju. Trpljenje nije dakako predmet naše ljubavi. Zapovijeđeno nam je da ljubimo Boga i našeg bližnjeg kao same sebe. Nije nam zapovijeđeno da ljubimo patnju. Čemu onda patnja?

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja