Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sv-franjo-asiski

Franjo nije rođen kao svetac!

Sv. Toma Čelanski piše da je sv. Franjo po taštini nadmašio sve svoje vršnjake. Bog ga nije stvorio besprijekornim niti svetim. Njegove izvrsne ljudske osobine bile su u suprotnosti s jednako velikim ljudskim manama. Ipak, proučavao je sebe neobičnim intenzitetom, a njegov će se prvi učenik iznenaditi kad ga vidi kako provodi noć pitajući se zabrinuto: "Tko si ti, Gospodine? A tko sam ja?"

Ovo je bio Franjin mir!

Kad je svetac saznao za ozbiljne nesuglasice između biskupa i gradonačelnika, dodao je stih u Pjesmu brata Sunca: "Hvaljen da si, moj Gospode, za one koji praštaju iz ljubavi Tvoje i podnose slaboće, boli i nevolje svoje; blago onima što pretrpe u miru, jer Ti ćeš ih, Višnji, okruniti na svom piru!"

FRA ANDRIJA BILOKAPIĆ Prošlost se može mijenjati: primanjem opraštanja od Gospodina i darom praštanja drugima

„Ljubav nije ljubljena“ je bol koju je živio sv. Franjo Asiški, ožalošćen zbog neprihvaćanja, odbijanja Isusa Krista koji je svoju ljubav za čovjeka potvrdio do smrti na križu. Tragom te misli, mogli bismo reći da „Crkva nije ljubljena“ - shvaćena, doživljena, bol je koju osjeća fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. U razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, fra Andrija razlaže značenje otajstva Crkve. Potiče da se preispita vlastita ucijepljenost u stvarnost Crkve i bude zahvalan za taj dar „majčine utrobe“ koja nas nosi i preporađa za Kraljevstvo nebesko.

Fra Tomislav Šanko: "Sve dok na svetost gledamo kao na neki naš proizvod, tu za Boga nema mjesta"

"Sv. Franjo na početku čini ono što u tom trenutku razumije. Kada mu Bog kaže da ode i popravi Crkvu, on odlazi i popravlja crkve po asiškoj dolini. Franjo vrlo brzo shvaća da Gospodin zapravo želi da on prvo mijenja sebe odnosno da dopusti Bogu da ga mijenja. U tome je ključ", rekao je provincijalni vikar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te župnik Župe sv. Nikole Tavelića na riječkom Krnjevu fra Tomislav Šanko, OFM, govoreći o životu sv. Franje Asiškoga.

Tau - Franjin najdraži znak

Znak tau mnogi nose oko vrata, no mnogi ne znaju što on predstavlja i zašto je baš sv. Franji bio najdraži znak. Donosimo vam pojašnjenje ovoga znaka.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja