Budi dio naše mreže

Nastavno na poruku Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj uz ovogodišnji Dan života naslovljenu „Osobe s invaliditetom – dar, blagoslov i obogaćenje za obitelj, Crkvu i društvo“ Ured HBK za život i obitelji priredio je hrvatske inačice videozapisa kampanje #IamChurch nastale u suradnji s Marijom Kotarski, profesoricom talijanskog i španjolskog jezika, koja je i sama osoba s invaliditetom te Marijanom Jakovljević, profesoricom francuskog jezika i lektoricom.

/ mp

Inače, riječ je o kampanji koju je početkom prosinca 2021. u sklopu Godine obitelji Amoris laetitia pokrenuo Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice kako bi skrenuo pozornost na osobe s invaliditetom. Kampanja je nadahnuta riječima pape Franje iz prošlogodišnje Poruke za međunarodni dan osoba s invaliditetom: “Po krštenju svaki od nas postaje punopravnim članom zajednice Crkve tako da svaki pojedini, bez isključenjâ ili diskriminacijâ, može reći: ‘Ja sam Crkva!’. Crkva je, naime, vaš dom! Mi, svi zajedno, činimo Crkvu jer je Isus odlučio biti naš prijatelj.”

Kampanjom se željelo potaknuti na pozorno slušanje glasa osoba s invaliditetom, naše braće i sestara u Kristu. Stoga svaki od videozapisa donosi izabrane primjere doprinosa koji osobe s invaliditetom svakodnevno daju crkvenoj zajednici. Gluhe mlade osobe iz Meksika koje provode evangelizaciju na sebi svojstven način, redovnice s Downovim sindromom koje svoj poziv žive u jednom francuskom samostanu, skupina mladih Talijana s intelektualnim teškoćama koji sudjeluju na Svjetskim danima mladih, samo su neki od primjera šire stvarnosti na koju se kampanjom nastojalo ukazati.

Videozapisi su djelo Potija Picturesa, filmskog odjela talijanske Zadruge Il Cenacolo, prve društvene filmske kuće na svijetu koja za svoje reklame, kratke i dugometražne filmove angažira glumce s intelektualnim teškoćama. Izvorni videozapisi dostupni su na YouTube kanalima Dikasterija za laike, obitelj i život i Vatican Newsa.

Uz odobrenje Dikasterija, osim uvodnog videozapisa koji daje sažeti pregled, hrvatske inačice videozapisâ će se objavljivati tijekom pet tjedana na YouTube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

Prvi videozapis naslovljen “Isus je moj prijatelj” sadrži svjedočanstvo Serene, mlade žene iz Italije svjesne svoje pripadnosti Crkvi, koja kao osoba s invaliditetom iznosi svoje iskustvo polazeći od toga da je prijateljstvo s Isusom najveća utjeha. Posvjedočila je kako su joj osobito dragocjena sjećanja sudjelovanja na Svjetskim susretima mladih te susret s papom Franjom koji se dotaknuo njezinog tada postavljenog pitanja i u spomenutoj poruci upozoravajući kako “nitko ne smije uskraćivati sakramente osobama s invaliditetom” (usp. Direktorij za katehezu, 272).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja