Budi dio naše mreže

Bioetičku minutu Hrvatskoga katoličkog radija, u utorak 1. lipnja, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević posvetila je temi života i savjesti u sjeni transhumanizma.

/ hk

Simfonija života obasjala je Zagreb utisnuta u svjetlo ljubavi majke i djeteta u Hodu za život i  veličanstvenoj procesiji građana našeg ranjenog grada sa slikom njegove zaštitnice, Majke Božje od Kamenitih vrata, čudesno sačuvanom u razornom požaru prije 290. godina.

Negirajući transcendenciju i emocije, nedavno objavljena znanstvena istraživanja u časopisu Nature na temu ektogeneze – razvoja umjetne maternice, i blastoida – razvoja embrija  otrgnutih od biološke i emotivne povezanosti s majkom, negiraju i izričaj autentične istine utisnute u savjest  ljudskog bića.

U sjeni hladne tehnologije transhumanizma, na misnom slavlju u  povodu obilježavanja Dana državnosti na  blagdan Presvetog Trojstva i Dana grada Zagreba na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, kardinal Josip Bozanić, uoči 10. obljetnice pohoda pape u miru Benedikta XVI., u nadahnutoj propovjedi podsjetio nas je na Papin govor na temu savjesti održan u Hrvatskom narodnu kazalištu 4. lipnja 2011. u kojem  je istaknuo:

“Ako se savjest, prema prevladavajućem modernom shvaćanju ograniči u subjektivni okvir u kojem se smješta religija i moral, onda krizi Zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost”.  Takva savjest nosi autentičnu sliku majke i djeteta, simbola istine o otajstvu života.

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

 

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja